Şimdi Proje Zamanı: RAKKAS
1 Kasım 2016 Salı, Zonguldak Kdz. Ereğli


T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından 2014 yılında açılan ‘’Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’na Batı Karadeniz Romanlar Derneği olarak başvurduğumuz ‘’RAKKAS” projesi, yapılan değerlendirme sonunda destek almaya hak kazanmıştır.

2245 proje başvurusunun yapıldığı çağrı döneminde 145 projeye destek verilmiş, Sözleşme İmza Töreni Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun teşrifleriyle 20.10.2016 Çarşamba günü saat 09:00’da Meyra Palace Hotel/ ANKARA’da gerçekleştirilmiştir. Projenin uygulama süreci 1 Kasım 2016’da başlamıştır. Proje süresi 12 aydır. Projenin eş başvuru sahibi Kdz. Ereğli Beleyesi, iştirakçileri, Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği, Zonguldak Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü ile İŞKUR’dur.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği, RAKKAS Projesi ile Zonguldak Ereğli İlçe sınırları içerisinde ikamet eden Romanların sosyal entegrasyonunu artırmayı ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesini hedeflemiştir. Projede, bu amaca hizmet etmek üzere ve kursiyerleri Roman ve Roman gibi yaşayanlar olan bir dizi eğitim programı ve sosyal faaliyet planlanmıştır. Bütün eğitimlerin sonunda katılımcılara sertifika verilecektir. Düzenlenecek kurslar şunlardır:

Okuma Yazma Kursu: Zonguldak Ereğli İlçesinde yaşayan Romanlar arasında okuma yazma bilmeyen ya da ilk okul mezunu olmayanların oranı diğer vatandaşlara göre daha yüksektir. Okuma yazma bilmemek ya da ilk okul mezunu olamamak Romanların istihdamı önündeki en önemli engeldir. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla 30 Romana T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü bünyesinde yetkili eğitmenler eliyle, uygun modüllerle 1. ve 2. kademe okuma yazma kursu verilecektir. Okuma yazma kursu devam ederken kursiyerlere aynı zamanda dilekçe yazma eğitimi verilecek ve güncel sorunları hakkında Resmi Makamlara dilekçe yazmaları sağlanacaktır.
Halk Oyunları ve Enstrüman Kursu: Proje kapsamında 30 kişiye Roman halk oyunları kursu 5 kişiye de enstrüman kursu planlanmıştır. Böylece, uluslararası profesyonel tur şirketlerinin programlarında yer alan ve faaliyet gösterilen bölgelere önemli cazibe ve turistik gelir sağlayan Roman gecelerinden esinlenilerek, Ereğli İlçesinin pek çok diğer turistik değerlerinin yanı sıra kendine özgü Roman kültürünü yansıtan turistik faaliyetlere zemin hazırlanmaktadır. Halk oyunları ve enstrüman kursunu bitirerek, sertifika alan kursiyerler çeşitli fuar, festival gibi etkinliklerle eğlence yerlerinde, organizasyon şirketlerinde çalışabilecekleri gibi kendi şirketlerini veya iş yerlerini de açabilirler.
Girişimcilik ve İşletme Yönetimi Kursu: Romanların işverenlere bağlı kalmaksızın kendi nam ve hesaplarına çalışma becerilerini geliştirmek amacıyla okuma yazma, halk oyunları ve ensrüman kursu öğrencilerine ortak olarak girişimcilik ve işletme yönetimi dersi verilecektir.
Batı Karadeniz Romanlar Derneği bünyesinde, Roman halk oyunları kursu ile enstruman kursunu bitirenlerin oluşturduğu bir halk dansları ekibi kurulacaktır. Dernek, amaçları doğrultusunda halk oyunları ekibine destek verecek, kişilerin iş bulmalarına aracı olma, yön verme yöntemleriyle refah seviyelerinin artmasına katkıda bulunacaktır. Proje sonunda kursiyerlerin yeterlilik düzeylerinde artış sağlanırken, müzik ve gösteri sanatları alanında çalışan firma ve kurumlarda, organizasyon şirketlerinde ve benzeri yerlerde ve bağımsız olarak istihdam edilmeleri hedeflenmektedir.