RAKKAS TANITIM TOPLANTISI YAPILDI Albüm
13 Ocak 2017 Cuma, Zonguldak Kdz. Ereğli


Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen RAKKAS projesinin Kdz. Ereğli Belediyesi Nikah Salonunda 13.01.2017 Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında tanıtım toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Op.Dr.Hüseyin Uysal, Kozlu Belediye Başkan Vekili Mustafa Çakır, Kdz.Ereğli Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Kdz.Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Zuhal Efe, Önceki Dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, İzmit Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Fehmi Acar, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak, Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Hasibe Özgümüş, belediye birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.



Toplantı öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.



Toplantıda Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak’ın teşekkür konuşmasından sonra, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, yaptığı konuşmada “sorunların çözümlenebilmesi için toplumun tabanına inilmesi gerektiğini, Romanların sadece dans eden, sabah kalktığı zaman keman çalan kişiler olmadığını, onların da kendi mahallelerinde kendi acılarının sıkıntılarının olduğunu, birbirimizi anlayamazsak, birbirimizin sorunlarını çözemeyeceğimizi, bu projelerin toplumun doğru algılanabilmesi için yapıldığını, pozitif ayrımcılıkla Roman Derneklerinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi, farkındalık yaratılabilmesi için bu projelerin desteklendiğini” söyledi.



Çokyaşar konuşmasında; “Hangi anne baba, çocuğunu çadırda, barakada büyütmek ister? Doğru bir evde yaşamak istiyoruz. Bu vatanı Çanakkale’de birlikte savaşarak kazanmadık mı? Ne mutlu önce Türkiyeliyim diyene, biz roman ırkçısı değiliz. Milletin derdine derman için buradayız. Anneler artık kurtarılmalı, kadını eğitirsek, çocuğu eğitiriz, çocuğu eğitirsek kocaları da eğitiriz. Elini taşın altına koyacaksın!” dedi.



Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Op.Dr.Hüseyin Uysal, Kdz.Ereğli Belediyesi olarak projenin yürütücüsü olmaktan memnuniyet duyduğunu, 120 bin Euro’luk projenin 8000 Euro’sunu da Kdz.Ereğli Belediyesinin peşinen TL olarak ödediğini, bu projenin hayat standartlarının artması için çok önemli katkılar sağlayacağını umut ettiğini, başarılı geçmesini dilediğini, aslında Romanların pozitif ayrımcılık değil, eşit yaşam hakkı istediğini söyleyerek, “Birbirimizden ne farkımız var? Gözyaşımız farklı mı? Bir acıyla karşılaştığınız zaman, bir hastamız olduğu zaman, sevdiğimizi kaybettiğiniz zaman oynuyor musunuz? Hayır… Mücadele, bunun mücadelesidir. Bugüne kadar nasıl bu projenin yanında olduysak, bundan sonra da olacağız.” dedi.



Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, “Türkiyemizle Avrupa Birliği arasında yapılan bir projenin tanıtımı münasebetiyle buradayız. Birçok değerli kurum ortak bu projeye; Belediyemiz, Kaymakamlığımıza bağlı Milli Eğitim ve Halk Eğitim, İşkur, Bakanlığımız ve derneklerimiz, hepsi ortak… Biz devlet olarak bu projenin uygulamasında beraberiz, hem de sonuna kadar beraberiz. Finans bölümünü Belediye ve Avrupa Birliği karşılıyor ama uygulama yönünü Halk Eğitim yapıyor. Ereğli’de yaşayan Roman kardeşlerimiz başka yerlerde yaşayan Roman kardeşlerimize göre çok şanslı, bunun birincisi sorunlara hassasiyetlerle yaklaşan Belediye, Kaymakamlık gibi kurumların olmasıyla ilgili, ikincisi buradaki Roman vatandaşlarımızın sosyal yaşantı düzeyleri daha yüksek. Başka yerlerde gördüğünüz derme çatma barakaları burada göremezsiniz. Elden geldiği kadar proje yaratarak sizin hayatınızı kolaylaştırmak istiyoruz.” dedi.

Toplantıda Proje Koordinatörü ve Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Hasibe Özgümüş şunları söyledi: “RAKKAS Projesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi Operasyonel Programı Çerçevesinde Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında desteklenmiştir. Bu hibe programı iki Lottan oluşmaktadır. Birinci Lot Romanlar ve Romanlar gibi yaşayan vatandaşlara odaklanan ve Roman sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesini hedefleyen projeleri desteklerken, İkinci Lot ise, ilk grup dışında kalan tüm dezavantajlı kişileri kapsamaktadır.

Rakkas projesinin başvuru sahibi Batı Karadeniz Romanlar Derneği, eş başvuru sahibi Kdz.Ereğli Belediyesidir. İştirakçileri ise Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği, Karadeniz Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ve İşkur’dur. Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği projenin koordinatörlüğünü üstlenmiştir. Projenin hedef kitlesi 18-35 yaş arasındaki 65 Roman iken bu kapsam daha sonra genişletilerek, 16-55 yaş arasındaki 108 vatandaşı kapsar hale getirildi. Projenin genel amacı Romanların sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesidir. Özel amaçlarımız ise Kdz.Ereğli’de 16-55 yaş arasında 108 Romanın iş bulabilecek veya işyeri açabilecek kapasiteye yükseltilmesi, Romanlarla Roman olmayanlar arasında sosyal entegrasyonu arttırmak, Romanlara yönelik önyargının azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Proje süresi 12 aydır. Başlangıç ve bitiş tarihi 1 Kasım 2016-31 Ekim 2017 tarihleridir. Proje kapsamında, Okuma Yazma Kursu, Halk Oyunları Kursu, Enstrüman (Davul, Darbuka, Cümbüş ve Klarnet) Kursları, Girişimcilik ve İşletme Yönetimi Kursu, İşbaşı ve İş Arama Kursu, Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaygınlaştırma Festivali, Sosyal ve Teknik Geziler vardır. Okuma Yazma Kursu 5 Ocak 2017, Davul Kursu 10 Ocak 2017 tarihinde başlamıştır.” dedi.