HKÜ’den mesleki eğitim atağı...
10 Şubat 2017 Cuma, GAZIANTEP
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile AB Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında KALİTTO tarafından çeşitli eğitimler düzenleniyor.

Gaziantep Bölgesinde kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen eğitimlerden, “Halı Desen Tasarımı, Aşçılık, Yönetici Asistanlığı ve Uygulamalı Girişimcilik” kursları başladı. Eğitimler 18-29 yaş aralığındaki işsizler ve kayıt dışı çalışanları kapsıyor. Ücretsiz olarak verilen mesleki eğitimlere katılan kursiyerlere günlük cep harçlığı da ödeniyor.

Teknoloji Odaklı İş Kurma Fikri Gelişiyor
Teknoloji odaklı iş fikirlerine yönelik olan “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimi için kursiyer seçiminde öncelik kadınlara veriliyor. HKÜ Sürekli Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen eğitimler, 20 kişilik gruplardan oluşuyor. Eğitimi başarıyla tamamlayanların KOSGEB’dan 50 bin TL hibe, 100 bin TL faizsiz kredi alma imkanına kavuştuğu eğitimlerin kursiyerlerine ayrıca KALİTTO tarafından iş planı hazırlama desteği veriliyor. Eğitime başvurular https://goo.gl/DGKp1h sayfası üzerinden yapılabiliyor.

Halı Sektörüne Nitelikli Tasarımcılar Yetişiyor
Eğitim kapsamında düzenlenen “Halı Desen Tasarımı eğitimi” için renk kullanım becerisi, oran-orantı kurabilme ve çizim yeteneği sınavı uygulaması ile 20 kursiyer seçildi. 2 ay boyunca devam edecek olan eğitimde kursiyerlere temel sanat bilgisi, Halıda Kalite Hesaplama, Dünyadaki Renk Trendleri, Koleksiyon ve Kalite Kavramı, Dokuma Teknikleri ile sektörde en yoğun olarak kullanılan bilgisayar programının kullanımı öğretiliyor.

Mesleki Beceriler Kazanıyorlar
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile düzenlenen “Aşçılık Eğitimi”, GASMEK Şehit Üsteğmen Hakan Özcan Kurs Merkezinde yapılıyor. Mülakat sonucunda seçilen 10 kursiyere Gaziantep’e özgü mutfak kültürünün yanı sıra çeşitli yemeklerin yapımı, Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulanması, Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit edilmesi, Besin öğelerinin kaynaklarının seçimi vb. konu başlıkları öğretiliyor. 2 ay sürecek olan eğitimin tamamı mutfakta gerçekleştiriliyor.

Gaziantep’in Önemli Eksiği Yönetici Asistanlığı
Düzenlenen eğitimlerden bir diğeri olan “Yönetici Asistanlığı” ise HKÜ Sürekli Eğitim Merkezinde (SEM) yapılıyor. Gaziantep’in önemli bir eksiği olan yönetici asistanlığına mülakatla ve mezuniyet durumları göz önünde bulundurularak 20 kadın kursiyer seçildi.
Kayıtdışı istihdam ile mücadele için önemli bir adım olan bu eğitimlerin sonunda ise kursiyerlere sertifika verilecek.

Gaziantep Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Ediyor Projesi Hakkında:
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun operasyon yararlanıcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı (İKG PRO) olduğu Kayıtlı İstihdamın Teşviki II Hibe Programı kapsamında Hasan Kalyoncu Üniversitesi koordinatörlüğünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası ortaklığıyla hazırlanan “Gaziantep Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Ediyor” projesi 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Toplam bütçesi 191.681,12 Euro olan proje 12 ayda tamamlanacak.
Projenin genel hedefi; Gaziantep'teki işverenleri, çalışanları ve işsiz gençleri bilinçlendirerek kayıtlı istihdamı teşvik etme yolu ile çalışanların sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmelerinin ve İş Sağlığı Güvenliği koşullarının geliştirilmesinin sağlanması, uzun vadede Gaziantep ve Türkiye’nin kayıt dışı istihdamının azaltılması için yerelde sürdürülebilir çözümler ve yapılar oluşturulmasıdır. Proje kapsamında yürütülecek faaliyetler şu şekilde:
- Durum Tespit Faaliyetleri: Hasan Kalyoncu Üniversitesi bünyesinde yapılacak “Çalıştay” ile Gaziantep özelinde kayıt dışı istihdamın nedenleri ve çözüm önerileri tartışılacak ve ardından rapor kamuoyuyla paylaşılacak. İl genelinde kayıt dışı istihdam konusunda işçi ve işverenlerin bakış açılarının değerlendirildiği “anket” çalışması yapılacak.
- Tanıtım Faaliyetleri: Yerel paydaşların temsilcilerinin katıldıkları toplantılar yapılarak kamuoyu kayıtlı istihdam teşvikleri konusunda bilgilendirilecek, kayıtlı istihdamı teşviki amacıyla 3 adet “kamu spotu” ile çeşitli dokümanlar hazırlanarak tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.
- Bilinçlendirme Faaliyetleri: Kayıt dışı istihdamın seviyesi, ekonomik ve sosyal etkileri, yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemler gibi konuların ele alındığı “Kayıt dışı İstihdamla Mücadele” Paneli gerçekleştirilecek, Özellikle çalışan kesime yönelik “bilgilendirme seminerleri” yapılacak.
- Eğitim Faaliyetleri: Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitelerinde istihdam oluşturmak için ihtiyaca yönelik mesleki eğitimler verilerek kursiyerlerin bir bölümü istihdam edilecek. Üniversite bünyesinde, istihdamı arttırmak adına kadınlara yönelik “Girişimcilik” eğitimi verilerek, iş kurma ve geliştirmeye verilen desteklerden yararlanmaları sağlanacak.