TUŞBA’DA HAYALLER “TUŞMEK” İLE GERÇEKLEŞİYOR
16 Şubat 2017 Perşembe,
Tuşba Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü'nün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunduğu, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülecek olan “Tuşba Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi” hayata geçiyor.

BASIN DUYURUSU
05/12/2016

TUŞBADA KADINLARA YÖNELİK İŞ GELİŞTİRME VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (TUŞMEK) PROJESİ

Tuşba’da Yaşayan Dezavantajlı Kadınlar Tuşba Belediyesi’nin TUŞMEK Projesi ile İstihdam Ediliyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni altında Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü’dür.

TUŞBADA KADINLARA YÖNELİK İŞ GELİŞTİRME VE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (TUŞMEK) projesi, program kapsamında Tuşba Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 208.240,73 Avro olup, bu tutarın 12.900,00 Avro’luk kısmı Tuşba Belediyesi’nın eş finansman katkısıdır.

Projenin Genel Amacı : Van’daki dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek Projemizin genel amacıdır.

Projenin Özel Amacı : Projede Tuşba ilçemizde kadın istihdamınıarttırmak için;
1. Van/Merkez Tuşba İlçesinde kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması
2. İlde ihtiyaç duyulan alanlarda 100 kadını (Tekstil, Unlu Mamullerin Hazırlanması ve Aşçılık) ara eleman olarak yetiştirmek ve 50 kadına girişimcilik eğitimi vermek
3. Kadınlara girişimci olma imkanı sunmak
4. Girişimci kadınlara rehberlik ve danışmanlık hizmet imkanı sunmak
Eğitim, kültür ve sanat etkinlikleri ile kadınların moral ve motivasyonlarını sağlamak gibi amaçlar hedeflenmiştir

Projenin hedef grubunu, Tuşba ilçesinde ikamet eden 18–40 yaş arası 150 kadın ve genç kız oluşturacaktır.

Kursiyerlerin Tespiti: Belediyenin yaptığı kadın yardım masalarının çalışmaları esas alınarak 100 meslek eğitim kursları ve 50 girişimcilik eğitimi için uygun bayan kursiyer belirlenecektir. Kursiyer seçiminde; engellilik, hükümlü eşi, şehit ailesi,yoksulluk ve eğitim durumu gibi dezavantajlılık halleri olanlar tercih sebebi olacaktır. Kursiyerlerin Tuşba ilçesinde ikamet etmesi ve 18–40 yaş arası olması gerekmektedir. Kursiyerler İşkur ve Tuşba İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfindan’da kayıtlı olan kişilerden seçilecektir. Kursiyerlerin %10 unun engelli olmasına özen gösterilecektir. Kurs için Başvurular 01/12/2016 - 30/12/2016 Tarihleri arasında alınacaktır. Yoğun talepten dolayı başvuran kursiyerler Tuşba Belediyesi tarafından kurulan bir komisyon tarafından mülakata tabi tutulacaktır. Mülakat sonucu Kursiyer olarak Kabul edilecek kişilerin listesi Tuşba Belediyesi Resmi Web sitesinden ve TUŞMEK Web sitesinden 15/01/2016 tarihinde yayınlanacaktır.


Mesleki Eğitim: 100 Kadına mesleki eğitim verilecektir. 50 kadına Tekstil{25 Kadın iş önlüğü dikimi, 25 Kadın dış giysileri dikimi},25 Kadına Unlu Mamullerin hazırlanması {Pasta Yapımı ve Sunumu} ve 25 Kadına Aşçılık {pizzacı+Aşçı Çırağı} alanlarında mesleki teorik ve pratik kurs verilmesi şeklinde iki aşamalı olacaktır. Tekstil eğitimi Oto Sanayi içerisinde ki Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi’nde, Unlu Mamüllerin Hazırlanması ve Aşçılık eğitimi ise Kömürcüler Sitesinin karşısındaki Halide Edip Adıvar Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde verilecektir. Mesleki Eğitim Şubat Ayında Başlayıp 8 Ay sürecektir.

Girişimcilik Eğitimi: Üretici olmak isteyip imkanı olmayan 50 kadına KOSGEB fonundan faydalandırmak amacı ile girişimcilik eğitimi verilip sertifikalandırılacak. Girişimci olmak isteyenlere rehberlik yapılarak Kadın İŞGEM kurulması için altyapı çalışması yapılacaktır. Girişimcilik eğitimini verecek olan eğitmenler Türkiye’nin en iyi eğitmenlerinden seçilecektir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramı ile tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacı ile verilir. Eğitim sonunda girişimci adaylarının kendi iş fikirlerine yönelik iş planlarını hazırlayabilecek bilgi ve deneyimi kazanmaları hedeflenir.Uygulama Girişimcilik Eğitimine katılmak ve başarılı olmak Girişimcilik Destek Programı kapsamında Yeni Girişimci Desteği alınabilmesi için ön şartlardan biridir. Girişimcilik Eğitimin verileceği okulların adları Tuşba Belediyesi Resmi Web sitesinden ve TUŞMEK Web sitesinden yayınlanacaktır.

Rehberlik ve farkındalık Semineri Verilmesi: Her iki ayda bir olmak üzere Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Çocuk Bakımı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Aile Planlaması Eğitimi, Temel Haklar konularında bilgilendirme semineri yapılacaktır. Rehberlik ve farkındalık Semineri Verilmesi iki ayda bir gerçekleşecek olup 5 ayda 10 seminer verilecektir. Ayrıca ailenin önemi ve aile içi iletişim, çocuk gelişimi, eğitimive hakları, eş seçimi ve evlilik sorumluluğu, aile içi şiddettin önlenmesi, konularında da farkındalık seminerleri verilecektir.

Kültür Sanat Etkinlikleri: Kadınların faaliyetleri benimsemeleri ve sosyalleşmeleri amacı ile tiyatro, muzik, video izletimi ve çok amaçlı toplum merkezlerinde diğer model kadınların yaptıkları faaliyetleri görmek için Güneydoğu Bölgesinin illerinden Diyarbakır ve Mardin (İlimize ne yakın çok amaçlı toplum merkezleri bu illerdedir) illerine 2 eğitmen 2 poje görevlisi 25 kursiyerle (Bu 25 kişi kurslardan en başarılı olan kişilerden seçilecektir.) 5 günlük teknik gezi yapılacaktır.

Kursiyerlere Sertifika Düzenlenmesi: Kurs sonunda eğitime düzenli olarak katılan kadınlara MEB onaylı sertifika proje iştirakçimiz olan Tuşba Halk Eğitim Merkezi tarafından verilecektir.

Kurs Sonunda Kursiyerlerin İstihdam edilmesi: Proje tanıtımı, düzenlenen konferans, web sitesi ve proje ekibinin girişimleri aracılığı ile kalifiye ara eleman ihtiyacı olan birimlere, fabrikalara bu kişilerin istihdam edilmelerine destek verilecektir. Tekstil eğitimi{iş önlüğü dikimi} alanlar kursiyerler Van Tekstil Kent’ te, Unlu Mamüllerin hazırlanması kursu eğitimi alan kursiyerlerin fırınlarda ve pastahanelerde, Aşçılık{pizzacı+Aşçı Çırağı} eğitimi alan kursiyerler Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfaği, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı ve restoran mutfağın da mutfak personeli olarak istihdam edilmeleri için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.


TUŞBA BELEDİYESİ
İpek Yolu Yeni Adliye Binası Yanı TUŞBA BELEDİYESİ İpekyolu / VAN
http://www.tusba.bel.tr/ Tel: 0432 214 00 90

İrtibat kurulacak kişi (ler) ve görev(ler)i
:
Ümit ŞALEM Proje Koordinatörü
Telefon numarası : 0505 831 37 37
E-posta adresi : umit.salem@tusba.bel.tr