Proje Açılış ve Tanıtım Programı Gerçekleştirildi Albüm
4 Ağustos 2016 Perşembe, Giresun
"Modern Köleliğe Son” adlı projenin Açılış ve Tanıtım Etkinliği 04.08.2016 Perşembe günü gerçekleştirildi.

“Modern Köleliğe Son” adlı projenin Açılış ve Tanıtım Etkinliği 04.08.2016 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygulanan Sosyal Güvenlik Kurumunun operasyonel faydalanıcısı olduğu Kayıtlı İstihdamın Teşviki II Hibe Programı kapsamında Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneğinin (HEGEM) Giresun Belediyesi ile Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğiyle ortaklaşa yürütmekte olduğu “Modern Köleliğe Son” adlı projenin Açılış ve Tanıtım Etkinliği 250’ye yakın davetlinin katıldığı özel bir restaurantta 04.08.2016 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Programa, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hilmi Erzincanlı, Giresun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Fatih GÖRENTAŞ, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, GRÜ Kadın Sorunları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Hülya Uğur Tanrıöver, Giresun Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr.Dr. Hasan H. Arslantürk, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr.Muhammet Angın, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sarı, Giresun TSO Başkan Vekili Mustafa Halilbeyoğlu, GRÜ öğretim üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri, yazılı ve görsel basın temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Proje açılışında konuşan HEGEM Derneği Başkanı Dr. Rahman ÇAKIR, “Projeyle genelde ülkemizde sosyo ekonomik kalkınma içinde kadının katkısını güçlendirmeyi, sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yaparak ev işçiliği alanında kayıt dışı istihdama ilişkin olumsuz göstergelerin iyileştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu süreçte, Giresun’da ev hizmetlerinde çalışan kadınların kayıtlı çalışmalarını teşvik edici, çalışma koşullarını iyileştirici, sosyal güvence haklarından faydalanmalarını kolaylaştırıcı birçok faaliyet gerçekleştireceğiz.

Pek çoğumuz bilmiyoruz, kadınların görünmeyen emeğinin görünen yüzü “Ev İşçiliği”

Bu kadınlar, kayıtsız, güvencesiz ve haklarından yoksun olarak çalışmaktadır. Ev hizmetleri hizmetinde çalışanları günde yaklaşık 1 TL ile iş sağlığı ve meslek hastalıklarına karşı güvence altına alabilirsiniz. Bu işlem e-devlet sistemi üzerinden kişisel hesabımızla kolaylıkla yapılabiliyor.” dedi.

Açılış programına katılan herkese içtenlikle teşekkür eden Dr. Rahman Çakır, projenin 30 Temmuz 2017’de tamamlanacağını belirtti.

Daha sonra Giresun Sosyal Güvenlik İl Müdürü, Mehmet Fatih GÖRENTAŞ, sosyal güvenceli çalışmanın önemine değindi ve SGK’nın bu projede ana faydalanıcı olduğunu belirterek projenin yürütülmesi sürecinde gerekli desteği sağlayacaklarını ifade ederek projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Dernek Başkan Yardımcısı Kamil AKTAŞ, proje süresince ev işçiliği hizmeti yapan Derneğimize müracaat edecek 50 kadına 250 saat süreli Girişimcilik, Kişisel Gelişim Eğitimleri ve Mevzuat Eğitimleri(Dernekler ve Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve SGK Kanunu) verilecektir.

Giresun il merkezinde kayıt dışı ev işçiliği gerçekleştiren kadınlar ve işverenler üzerinde gerçekleştirilecek anket uygulamasıyla kayıt dışı insan gücünün özellikleri ve kayıt dışılığın nedenleri üzerinde analizler yapılacak ve rapor hazırlanacaktır. Elde edilen veriler başvuru sahibi tarafından kitapçık haline getirilerek ilgili ve yetkili kurumlarla paylaşılacaktır.

Ev hizmetlerinde çalışanların sağlıklı bir çalışma sergileyebilmesi ev işçiliği iş standartlarının ve yeterliliklerin oluşturulacaktır.

Sektörde çalışan kadınların yaptığı çalışmaların görünürlüğünü sağlamak, sorunlarını geniş kitlelere ulaştırmak ve ‘ev işçilerine sosyal model kazandırmak’ çalışmalarının merkezini oluşturacak bir dernek oluşturulacaktır.

Ayrıca, il genelinde sivil toplum kuruluşlarının, kamu otoritelerinin, yerel yönetimlerin ve en önemlisi halkın kayıt dışı emek harcayan kadınlardan haberdar olması ve kayıtlı istihdamı teşvik edici spot videolar hazırlanacaktır.

Ev işleri sektöründe, hem çalışan hem de çalıştıran konumundaki ilgililerin yasal mevzuat konusunda yeterlilik kazanmaları amacıyla SGK uzmanlarının katılımıyla yerel televizyonlarda program yapılacaktır.

Proje kapsamında hedef gruplar, kamu otoriteleri, STKlar ve yerel halkın katılacağı 3 konferans düzenlenecektir.” dedi.