Projemizin Açılış ve Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi. Albüm
25 Ağustos 2016 Perşembe, Çorum
Hitit Üniversitesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi iş birliğinde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesinin kamu oyuna ve tüm ilgililere duyurumunu sağlamak amacıyla düzenlenen Açılış Toplantısı 25 Ağustos 2016 Üniversitemiz Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi iş birliğinde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesinin kamu oyuna ve tüm ilgililere duyurumunu sağlamak amacıyla düzenlenen Açılış Toplantısı 25 Ağustos 2016 Üniversitemiz Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yoğun katılımın gözlendiği açılış toplantısına; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Defterdar Ali Sormaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, SGK İl Müdür V. Birol Özkan, İŞKUR Çorum İl Müdür Yard. Zeki Karaman, SMMMO Başkanı Ali Can Doğan,  MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Ahmet Mücahit Köksal, TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İş adamları, sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, üniversitemizin öğretim elemanları ve basın mensupları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi. Toplantının açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptı. Saygı ve selamlama konuşmasının ardından; “Bizlere Üniversite olarak düşen görev; ilimize, bölgemize ve Türkiye’ye dünyaya yön veren proje ve çalışmalarla hareket etmemiz ve anılmamız gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda insan faktörünün önemli olduğunu da ifade ederek insanın, yazılımın ve her şeyin artık millisine ihtiyaç haline geldiğini; tüketen değil, üreten teknolojiye gereksinimimizin olduğunu kaydetti. “Hitit Üniversitesi Çorum’undur, ileri giderse Çorum ileri gider, Üniversitemizin başarısı Çorum’un başarısıdır. Ülkemiz çok güzel bir yolda ilerliyor. Üniversite olarak bizlere çok büyük görevler düşüyor.”diyen Prof. Dr. Alkan, “Bu proje reel hayattan gelen bir proje ve altı dolacak bir proje” ifadesinde bulunarak projede katkısı bulunan başta Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına (ÇTSO), Çorum Valiliğine, SGK’ na, İŞKUR’ a, proje ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür etti.
Ticaret ve Sanayi Başkanı Çetin Başaranhıncal saygı ve selamla konuşmasının ardından 15 Temmuz’da yaşanan hain saldırı sonucunda ekonomi ile ilgili değerlendirmede bulunarak“ Canımıza kastedilmesi dışında ekonomik mücadelemizde çok daha rahat olduğumuzu ve bu anlamda çok büyük bir sıkıntımızın olmadığı düşünüyorum.” diye konuştu. Üniversite-sanayi iş birliğine vurgu yapan Başkan Başaranhıncal, Üniversitemizle birlikte birçok proje ve çalışmada birlikte çalıştık. Bizler şimdiye kadar hiçbir iş birliğini geri çevirmedik, ;Projeler akşam yapılıp sabah çıktısını alacağımız işler değil. %1-2’lerle karşılığını alıyoruz. Projeyle ilgili de değindirmede bulunan Başaranhıncal, kayıtdışı ve kayıtlı istihdama yönelik “Kayıt dışı ile müdacele etmek varken şu anda kayıtlı istihdamı teşvik etmek ele alınıyor. Her ne kadar kayıt dışında devlet ceza veriyorsa kayıtlı olanlara destekle ulaşmak anayasa olmalı, teşvik edici şartlar getirmeli.” diye konuştu. “Kayıtdışını kontrol etmenizin imkânı yok. Kayıt içine girdiğinizde firmanızın eksikliklerini görür verimliliğinizi arttırırsınız.” açıklamasında bulunan Başaranhıncal, “Kayıt dışında olanlara ceza vermek ve denetlemek yerine, kayıtta içinde olanları desteklemek, teşvik etmek bu işi daha rahat görecektir diye düşünüyorum.” diyerek projede emeği geçen herkese çok teşekkür etti.
Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise  “15 Temmuz gecesi uğradığımız hain saldırı sonrasında bize yeniden geleceğimizi emanet eden şehitlerimizi saygı ve minnetle, gazilerimizi şükranlara anarak sözlerime başlıyorum.” dedi. Vali Yardımcısı Sürmen, eğitim-öğretimin en güzel kazandırdığı erdemlerin başında insanın kendi cinsini sevmesini ve tanımasını sağlaması, yaşadığı dünyaya değer vermeyi öğretmesi, çevresini koruması ve güzel bir hata geçirerek hayatını tamamlaması olarak ifade ederek “Bu yurdun evlâtları, eğitim öğretimlerini tamamladıktan sonra önce kendisine, ailesine ve ülkesine faydalı olabilmek için çalışma hayatına atılmak durumda. Çalışma hayatlarını sağlayacak olan gerek kamu gerek özel sektör. Elbette ki eşit şartlar içinde rekabet etmek zorundalar.” diye konuştu. Kayıtdışı istihdamı değerlendiren Sürmen, “Kayıtdışı istihdamın önüne geçmek için devlet elinden geleni yapsa da art niyetli insanlar bir şekilde yasanın boşluğunu buluyor. Kayıtdışı olanlara ceza verilirken kayıtlı olan insanların teşvik edilmesi gibi bir şey yok ama en önemlisi insanın vicdanıyla baş başa kaldığında bunun cevabını iç rahatlığıyla verebilecek olması ya da olmamasıdır.” dedi.
“İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesi Açılış Toplantısı Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin projenin tanıtım sunumu ile devam etti. Proje tanıtımında kayıtdışı istihdama ilişkin “Kayıtdışı istihdamın azaltılmadığı durumlarda uygulanacak tüm istihdam politikalarının başarı şansı azalmaktadır. Kayıtdışı istihdamın devlete olan yıllık maliyeti yaklaşık 30 milyar TL. Kayıtdışı istihdam oranında 1 puanlık azalmanın kamu maliyesine katkısı yaklaşık 1 milyar TL’dir.” diye konuştu. Projenin “İnsana Yakışır İş” kavramına yani‘’Decent Work” ün anlamından bahseden Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Küreselleşme süreci ve beraberinde getirdiği değişimler sonucunda, çalışma koşullarının kötüleşmesi ve düzgün olmayan işlerin artması gibi olumsuzluklara karşı, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından çalışma koşullarının insanileştirilmesi amacıyla ortaya atılmış bir kavramdır.” tanımlamasında bulundu. “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi hakkında açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Şahin, Hedef bölgede kayıtlı istihdamın daha etkin olarak oluşması, üretken ve verimli istihdamın sağlanabilmesi amacıyla nitelikli ve kapsamlı farkındalık faaliyetlerinin yürütüleceği, tüm ilgili sosyal taraflar arasında güçlü bir iş birliği mekanizmasının oluşturulacağı, kayıtlı istihdamı teşvik gönüllüleri destek bireylerinin yetiştirileceği, yerel düzeyde kayıtlı istihdamın önündeki engeller ve sorunların bilimsel araştırma yöntemlerine dayanarak elde edileceği bir projedir.” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, projenin genel amacının ise ‘’İnsana Yakışır İş’’ odaklı sosyal politika alternatiflerine vurgu yaparak yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal iş birliğiyle bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamın neden olduğu eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerilere hizmete sunmaktır.” olarak açıkladı.