KADINLAR İÇİN SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ isimli panel gerçekleştirildi. Albüm
30 Ocak 2017 Pazartesi, Çorum
“İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” kapsamında toplumda sosyal güvenlik bilinci ve ahlakının oluşturulması amacıyla KADINLAR İÇİN SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ isimli panel gerçekleştirildi.


“İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” kapsamında toplumda sosyal güvenlik bilinci ve ahlakının oluşturulması amacıyla KADINLAR İÇİN SOSYAL GÜVENLİK ŞEMSİYESİ isimli panel gerçekleştirildi.
Panel Başkanlığını Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu'nun yaptığı Panelde Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe ŞAHİN “İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda Kadın” isimli sunumunda Çalışma hayatında, İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda özel olarak korunması gereken alanlarda (hamilelik, analık vb.) kadın işçilere yönelik düzenlemeleri anlattı. İş Kanunu kapsamında çalışan içinin doğum öncesi ve doğum sonrası izinleri, süt izinleri, doğum borçlanması, emzirme ödeneği, analık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği gibi yasal haklar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Panelistlerden Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Birol Özkan ise çalışmayan ev hanımlarının, isteğe bağlılık sigortalılık ile sosyal güvenlikten yararlanabileceklerini ve bunun yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. İl Müdür yardımcısı Birol Özkan Ocak 2017 itibarı ile uygulamaya giren ev hizmetlerinde bir ay içerisinde on günden az çalıştırılan kadınların iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında sigorta bildirimlerinin yapılmasının zorunlu bir hale geldiğini belirtti. Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sosyal güvenlik sistemine kaydının tek bir SMS ile yapılacak kolay bir işlem olduğu belirtildi ve bu işlemin nasıl yapılacağı Panel Başkanının ev hizmetlerinde çalışan işçisinin kaydı yapılarak canlı bir örnekle anlatıldı.
Panelistlerden Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldırım tarafından ise, ev hanımları için emeklilik planları ve otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi anlatıldı. Bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sistemine bir alternatif değil tamamlayıcı bir sistem olduğuna dikkat çekildi. Mevcut sistemde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan tek emekli maaşı ile geçimin zor olduğunu belirtildi. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 oranında devlet katkısı avantajından yararlanıldığı da vurgulandı. Ayrıca Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminin 45 yaş altında, 13 milyon aktif çalışanı ilgilendirdiği ve bu çalışanların kademeli olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edileceği belirtildi.
Çalışan, işsiz, işveren, ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği panelde, panelistler soru cevap bölümünde yöneltilen çok sayıda soruları cevapladı. Konuya yönelik yoğun sorular panel sonunda verilen kokteylde de devam etti.