İSVİÇRE’DE BİR TAKIM ÇALIŞMA ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
8 Şubat 2017 Çarşamba, İsviçre
İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı istihdamın Teşviki Projemizin Çalışma Ziyaretleri faaliyeti kapsamında İsviçre’de bir takım çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi.

İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı istihdamın Teşviki Projemizin Çalışma Ziyaretleri faaliyeti kapsamında İsviçre’de bir takım çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi. Çorum Hitit Üniversitesi akademisyenleri, Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, Sosyal Güvenlik Kurumu,Organize Sanayi Bölgesi ve İŞKUR temsilcilerinden oluşan Sosyal İşbirliği Platformu üyelerinden oluşan grup, Küresel düzeyde güçlü ekonomik ve sosyal politika uygulamalarını, iyi örneklerini yerinde görme, değerlendirme ve yerel aktörlere vizyon kazandırma amacıyla İsviçre’ye çalışma ziyaretinde bulundu. Projenin yaygın etkisinin artırılması, yerel düzeyde geliştirilecek etkin politikalar ve uygulamalar noktasında sosyal aktörlere vizyon ve farkındalık kazanımı sağlamak amacıyla düzenlenen teknik gezide başta Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) olmak üzere çok sayıda kurumsal ziyaretler gerçekleştirildi.
Proje ekibinin 4 günlük çalışma ziyareti programı Zürih Başkonsolosu Sayın Aslı ORAL’ın ziyareti ile başladı.Proje heyetini makamında konuk eden Zürih Başkonsolosu Sayın Aslı ORAL, Türkiye-İsviçre ticari ilişkileri ve İsviçre’nin istihdam politikası ve istihdam durumu hakkında bilgiler sundu. Konsolosluk ziyareti Çalışma Ataşeliği’nde sosyal güvenlik uygulamaları hakkında bilgi paylaşımı ile devam etti. Hitit Üniversitesi tarafından yürütülen İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı istihdamın Teşviki Projesi kapsamında İsviçre’de bir takım çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Çorum Hitit Üniversitesi akademisyenleri, Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD, Sosyal Güvenlik Kurumu, Organize Sanayi Bölgesi ve İŞKUR temsilcilerinden oluşan proje ekibinin 4 günlük çalışma ziyareti programı kapsamında; Zürih Başkonsolosluğu, İsviçre Çalışma Ataşeliği, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), MUSİAD İsviçre Şubesi, İsviçre Türk Toplumu (ITT) ve pek çok iş yerleri ziyaret edildi. Küresel düzeyde güçlü ekonomik ve sosyal politika uygulamalarını yerinde görme ve değerlendirme amacıyla gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, Proje heyeti İsviçre’de bir çok Kurum Yöneticileri STK Başkanları,Dernek Yöneticileri, İş Adamları, Medya ve Siyasetçiler ile bir araya gelerek Türkiye’de Çalışma hayatının kalitesi için istişarelerde bulundu. Zürih başkonsolosluğundan alınan bilgilere göre Avrupa’nın refah seviyesi en yüksek ülkeleri arasında bulunan İsviçre’de nüfusun yaklaşık % 4’ünü Türkler oluşturmaktadır. İsviçre'de istihdam pazarına dışarıdan katılan genelde vasıflı iş gücü potansiyeli, bu ülkede yaşayan ve yeterli mesleki eğitim almamış göçmen işçiler arasında işsizliğin artmasına neden olmaktadır. İsviçre'de işsizlik oranı, genel nüfusa oranla % 3,1 seviyesinde olup, işsiz kesimin % 54’ünü İsviçreliler, % 46’sını ise yabancılar oluşturmaktadır. İşçi Bulma Kurumu’na kayıtlı vatandaşlarımız arasındaki işsizlik oranı ise (çifte vatandaşlar hariç) % 3,7 civarındadır.Vatandaşlarımızın yaklaşık 40 bini halen çalışmakta, bunların % 50’si hizmet, %24’ü metal-makine sanayinde, % 26’sı inşaat, tarım ve tekstil gibi sektörlerde istihdam edilmektedir.
Çalışma ziyaretinin bir sonraki programı, MUSİAD İsviçre Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri ile kayıtlı istihdamın yaygınlaştırılmasına yönelik istişare toplantısı oldu. Çalışma ziyaretinin diğer bir programı ise Uluslararası Çalışma Örgütü’nte (ILO) gerçekleştirilen kayıtdışı istihdam politikalarının değerlendirilmesi toplantısı oldu. İnsan haklarının, sosyal adaletin ve çalışma haklarının iyileştirilmesi için Küresel Sosyal Politika uygulayıcısı olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ziyareti programı kapsamında Kapsayıcı İşgücü Piyasaları, İş İlişkileri ve Çalışma Koşulları Şubesi (INWORK) bölüm başkanı Sayın Philippe MARCADENT’e Proje tanıtımı ve bilgilendirme sunumu yapıldı. Kayıtdışı istihdamın gerek gelişmiş gerek gelişmemiş tüm ülkeler için ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Marcadent, kayıtdışı istihdam ile mücadele için yapılacak çalışmaların sektörel düzeye indirilmesinin daha etkili olabileceğini ifade ederek, kayıtdışı istihdam ile mücadelede etkin çalışmalar hakkında bilgiler sunarak kayıtdışı istihdam politikaları için tavsiye ve önerilerde bulundu.
Çalışma Ziyareti proje heyetinin,MUSİAD İsviçre Şubesi ev sahipliğinde İsviçre Türk Toplumu (ITT) tarafından organize edilen Türk Toplumunun Yeni Vizyonu konulu toplantısına katılımla devam etti. İsviçre Türk Sivil Toplum Çatı Kuruluşları ortak akıl platformu (think tank) olarak bilinen ITT vizyon toplantısına çok sayıda Vatandaş, STK Başkanları, Dernek Yöneticileri, İş Adamları, Medya ve Siyasetçiler katıldı.Programda MUSİAD İsviçre Şubesi Başkanı Sayın Cesur ÇITAK’ın açılış konuşmalarının ardından ITT Başkanı Sayın Levent KARAAGAÇ İTT'nin Vizyonunu anlatan sunumu ardından İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı istihdamın Teşviki Projesi Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe ŞAHİN projenin amaç ve hedefleri hakkında bilgilendirme sunumu yaparak Kayıtlı İstihdamın Teşvikine yönelik önceliklerin belirlenmesine ilişkin katılımcıların öneri ve tavsiyelerini tartışmaya açtı. Katılımcılardan yoğun ilgi gören program proje heyetinin teşekkür plaketi sunumu sonrasında birebir görüşmeler ile devam etti. Yapılan istişarelerde İsviçre’nin işgücü piyasasındaki başarısı iyi işleyen mesleki eğitim sistemine bağlanmakta. Orta öğretimdeki öğrencilerin sadece % 5 ile%10’u üniversite eğitimine yönlendiriliyor. Mesleki eğitim işyeri tamamen uygulamaları üzerine kurgulanmış durumda. Bu da meslek mensuplarının istihdam edilebilirliğini artırmakta. Ayrıca mesleki eğitim almış kişilerin ücret düzeyleri oldukça yüksek. Bu durum kişiler için mesleki eğitimi cazip duruma getirmekte.
Çalışma ziyareti programı kapsamında kurumsal ziyaretler yanında çalışma koşulları ve çalışma hayatının kalitesine yönelik iyi uygulamaları yerinde görmek amacıyla pek çok işyeri ziyareti gerçekleştirildi.