İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor Projesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi Albüm
9 Aralık 2016 Cuma, Süleyman Demirel Üniversitesi- ISPARTA
Türkiye’de kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” isimli proje başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Kayıtlı İstihdamın Teşviki II Hibe programı kapsamında yürütülen projenin açılış toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun teşrifiyle Üniversitemizde gerçekleştirildi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, il protokolü, üniversitemizin çeşitli birimlerinde görev alan akademik- idari personel, çok sayıda öğrenci ve basın mensubu katıldı.

Türkiye’de sosyal güvenliğin sürdürebilirliğini zedeleyen, kayıt dışı çalışan işçilerin haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıt dışı istihdam ile mücadelenin öneminin ele alındığı programın açılış konuşmasını, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı.

Kayıtlı istihdam oranının yüksekliğinin büyük ve güçlü ekonomi olmanın en önemli göstergelerinden birisi olduğunu belirten Çarıkçı, Türkiye’nin yapısal reformlar yapma iradesine katkı sağlayan bu tür projelerin desteklenmeye değer olduğunu ifade ederek “Üniversiteler bu tür projelerle sağlıklı ekosistem oluşmasına katkı sağlıyor. Yapısal reformlardan daha önemli bir konu ise ekonomi ve finans sistemini analiz ettiğimiz düşünce sistemimizdir.” dedi.

Ekonomik gelişmelerin sosyal çevrelerle paylaşılmadıkça güçlü toplumsal bünyeler ortaya koymanın mümkün olmayacağını belirten Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da sosyal politikaların sessiz devrim şeklinde ortaya çıktığını vurgulayarak “Sosyal bakımdan korunmaya muhtaç dezavantajlı gruplar devletin şemsiyesi altında kendini buluyor. Sosyal güvenlik reformuyla ülkemize yolu düşen herhangi bir kişi, sağlık bakımından istisnasız muhtaç olan herkes 5510 sayılı kanunun kapsamı içerisinde yer alıyor” ifadeleriyle sözlerini destekledi. Konuşmasında güçlü bir sosyal devlet ve toplumsal yapı açısından kayıtlı istihdamın önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, iş güvenliği ve nitelikli istihdam konusuna da değindi; meselenin sadece denetim ve cezai önlemlerle çözümlenemeyeceğinin altını çizen “Mesele ile ilgili toplumla paylaşımda bulunarak bir bilinç bir farkındalık oluşturma hedefindeyiz. Kendi gerçeklerimizle yüzleşmedikçe gelişmeyi sağlama şansımız yok” mesajını verdi.

Üniversite- iş dünyası işbirliğini sağlamış ve bu birlikteliği en güzel şekilde yürüten bir il olduklarını dile getiren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen hep birlikte büyüme anlayışını benimseyen bir ülke olarak çalışan ve işverenle el ele olduklarını söyledi. Başdeğirmen, “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” Projesini en iyi şekilde sonuçlandıracaklarını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

26. Dönem TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı aynı zamanda AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise kayıt dışı istihdamın ülkemiz ekonomisi açısından son derece olumsuz sonuçlar oluşturduğunu söyleyerek üniversite- şehir işbirliğinin en önemli örneklerinden olan projenin başarıyla tamamlamasını diledi.

Gelişimini hızla sürdüren Ülkemizin birçok başarıya imza atarak yoluna devam ettiğini belirten Isparta Valisi Şehmus Günaydın da kayıt dışılığın haksız rekabet ve kul hakkı ihlali olduğunu söyledi. Yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, başarıları sürdürülebilir kılmanın önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamayı hedefleyen “Kayıtlı İstihdamın Teşviki- II Hibe Programı”nın açılışına teşrif eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, konuşmasında kayıt dışılığın Türkiye ekonomisine verdiği zararlardan bahsederek “Kayıt dışılık haksız kazanç sağlanmasına vesile olur. Devletimizin yaptığı denetimlerin yanında hakkını arayan bir toplum ile de kayıt dışılıkla mücadele etmeliyiz.” dedi.

Ülkenin refahı ve geleceği için gençlere önemli görevler düştüğünü belirten Bakan Müezzinoğlu, dürüst, güvenilir ve çalışkan olan bir neslin başarıyı yakalayacağını dile getirerek “Önemli ve değerli kavramlarını hayat felsefemiz haline getirmeli ve bu iki kavramı hayatımız boyunca üstlenmeliyiz. Biz önemli ve değerli kavramını aynı anda yürüten bir medeniyetin mensuplarıyız. Unutmamalıyız ki tarih sayfalarına değerli olanları yazar. Hangi millete, inanca sahip olursanız olun dürüstlüğü, çalışkanlığı ve güvenilirliği esas alan öz değerinizden ödün vermeyin.” diye konuştu.