YOLDER hayat boyu öğrenmeyi anlattı Albüm
18 Nisan 2017 Salı, TCDD 3.Bölge Kültür ve Sanat Merkezi /İZMİR
Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER), Türkiye’de Hayat Boyu
Öğrenmenin Desteklenmesi-II Hibe Programı dahilinde Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Ray Kaynakçıları
Sertifikalanıyor” adlı mesleki eğitim projesi kapsamında hayat boyu öğrenmenin önemini anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı tarafından yürütülen hibe programına kabul edilen ve 114 bin 402 Avro hibe almaya hak kazanan projenin en önemli faaliyetlerinden olan kurs uygulamaları ve sertifikalandırma süreci hakkında bilgilerinde paylaşıldığı seminerde, Türkiye’nin ilk sertifikalı ray kaynakçılarının hayat boyu öğrenme sürecine dahil edilerek istihdama yönelik önemli bir şans elde edecekleri açıklandı.


Proje kapsamında Alsancak’da bulunan TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen tanıtım ve hayat boyu öğrenme bilgilendirme seminerine TCDD 3.Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Çiçek, TCDD 3.Bölge İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Ümit Sezer Mocan, Demiryolu Meslek Okulu Mezunları Derneği (DEMOK) İzmir Şubesi Başkanı Habil Emir, YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Demirci, Proje Koordinatörü Özgür İtarcı, meslek lisesi öğrencileri ve mezunları ile TCDD çalışanları katıldı.

YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, istihdama yönelik olarak düzenlenecek Alümünotermit Ray Kaynakçısı kursları ve kurs bitiminde gerçekleştirilecek sertifikalandırma sınavı süreçlerinin yanı sıra, hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi kapsamında hayata geçirilen projenin istihdam süreci hakkında katılımcılara bilgi verdi. Polat, “İzmir, Ankara ve Erzincan’da düzenlenecek toplam 6 kurs ile 60 kişiyi demiryolu alanında büyük önem taşıyan Alümünotermit Ray Kaynağı konusunda eğitecek kurslar için www.raykaynakcilarisertifikalaniyor.net adresinden 26 Nisan 2017 tarihine kadar başvuru alınacak. Eğitimler 8 Mayıs 2017’de başlayacak ve 15’er gün sürecek. Eğitimi tamamlayanlar Türkiye’nin tek yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunda sınava girecekler ve başarılı olan işsiz kursiyerlerimizin en az yüzde 20’sine istihdam sağlanacak” dedi.



“Nitelikli insan gücü en büyük önceliğimiz olmalı”
TCDD 3.Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Çiçek, yaptığı konuşmada projede emeği geçen başta YOLDER olmak üzere tüm taraflara teşekkür ettiğini belirterek, “Ülkemizde uzun bir aradan sonra devlet politikası olarak ele alınan demiryolu alanında çok önemli atılımlar devam etmekte. Bir yandan demiryolu alanında çok büyük yatırımlar ve yenilemeler yapılırken, verimliliğin ve kalitenin artırılmasına yönelik de çalışmalar sürmekte. Bu büyük gelişmeye katkı koyacak en önemli unsurlardan biri de nitelikli insan gücüdür. Bu bağlamda Ray Kaynakçıları Projesi demiryolu alanında çalışanların ve öğrencilerin mesleki eğitimi için atılmış çok önemli bir adımdır” dedi.

“Mesleki Gelişim Alanında en hızlı ilerleme demiryollarında”
TCDD 3.Bölge Müdürlüğü İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Ümit Sezer Mocan da, insana yapılan yatırımın önemine dikkat çekere şöyle konuştu: “TCDD son yıllarda yüzünü önce dışarıya ve nihayetinde dünyaya döndü. Birçok kurumla yaptığımız işbirlikleri, gerek AB destekli gerek diğer fon kaynakları destekli projeleri hayata geçirdi, geçirmeye devam ediyor. Bu da bize proje bazlı düşünme becerisi ve inovatif bakış açısı kazandırdı. Gururla söyleyebiliriz ki, mesleki gelişim anlamında ülkemizde en hızlı gelişen sektör demiryollarıdır. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ulaşım ve taşımacılık meslek ağacında demiryolu alanındaki 18 mesleğin ulusal yeterliliklerinin oluşturulması bizlerin de desteği ile gerçekleşmiştir. Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesi gibi örnek çalışmalarla mesleki yeterliliklerin hayata geçirilmesi noktasında daha da hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bu nedenle YOLDER’e girişimci davranışları için teşekkür ederim. Projenin sektörümüze, kurumumuza ve tüm ülkeye hayırlı sonuçlar getireceğine inanıyorum.”
Beşikten mezara hayat boyu öğrenme
Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesi’nin de çıkış noktası olan hayat boyu öğrenme kavramı hakkında bir sunum gerçekleştiren Proje Koordinatörü Özgür İtarcı ise, hayatın her alanında nitelikli insan gücüne ulaşmanın en önemli aracının hayat öğrenme kavramını benimsemek olduğunu söyledi. Hayat boyu öğrenme konusunda yapılacak bilgilendirme seminerlerinin İzmir’in ardından, Erzincan, Sivas, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Gaziantep ve Malatya illerinde devam edeceğini belirten İtarcı, proje tamamlandığında en az 300 kişiye hayat boyu öğrenmenin önemi konusunda ulaşmış olmanın en önemli hedeflerinden biri olduğunu ifade etti.


Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesi Hakkında

YOLDER’in koordinasyonunda Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu ve TCDD Ankara Eğitim Merkezi
Müdürlüğü’nün işbirliği ile hayata geçirilen Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesi ile demiryolu alt yapı alanında güvenlik açısından büyük önem taşıyan ray kaynakçılarının mesleki yeterliliklere uygun olarak eğitilmesi ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca sertifikalandırılması sağlanacak. Proje kapsamında uzman eğitmenler tarafından hazırlanan eğitim modülleri ve kurs programı Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nde onay sürecinin ardından Türkiye’nin yaygın eğitim müfredatına girmesi bekleniyor. Hazırlanan kurs programı çerçevesinde eğitim alacak 60 kursiyer, Türkiye’nin alanında tek yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu sınavında başarılı olduğu takdirde ülkenin ilk sertifikalı ray kaynakçıları olacak. Sertifika almaya hak kazanan işsiz yetişkinler için istihdam sağlanacak. Hayat boyu öğrenme bilincinin yaygınlaştırılması amacını da taşıyan proje kapsamında 8 farklı ilde düzenlenecek seminerler ile projenin ve hayat boyu öğrenme kavramının daha geniş kitlelere ulaştırılması sağlanacak.


******
‘Bu yayının içeriğinden yalnızca Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği sorumludur ve bu içerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği veya Türkiye Cumhuriyeti’nin görüş ve tutumunu yansıtmamaktadır.’