OTSO’DAN “İŞ’DE KADINLAR PROJESİ”
28 Aralık 2016 Çarşamba, Ordu
Bu zamana kadar proje ekibi ile bir çok projeye imza atan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), bir ilki gerçekleştirerek, “İş’de Kadınlar Projesini” hayata geçirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı’nınprogram oterisesi olsuğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II Hibe Programı kapsamında yürütülen “İş’de Kadınlar Projesi” tanıtımı ve açılışı, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Borsa Başkanı Ziver Kahraman ve çok sayıda katılımcının katılımları ile, dün Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) toplantı salonunda gerçekleşti.
“İş’de Kadınlar Proje” Kordinatörü Öze Atakan proje hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Projenin açılışı itibari ile projenin hangi aşamalarında neler yapılacağının bilgisini aktaran Özge Atakan aynı zamanda projeye destek veren herkeze çok teşekkür etti. “İş’de Kadınlar Projesine” katılan katılımcıları projeden memnun kaldıkları gözlerdenden kaçmadı.
“İş’de kadınlar Projesi” açılış konuşmasını yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin; Proje Koordinatörümüzün de tanıtımını yaptığı gibi; Projemizin toplam bütçesi 168 bin Avro olup, 12 ay sürelidir. İş’de Kadınlar Projesi” 1 Ekim 2016 tarihinde resmi olarak başlamış bulunmakta olup, 30 Eylül 2017 tarihinde sona erecektir. Projenin hedef kitlesi 25-50 yaş aralığında yer alan kadınlar başta olmak üzere işsiz yetişkinler, ev hanımları, emekliler, aktif çalışma hayatının dışında yer alan ve örgün eğitim sistemi dışında kalan 60 kişiden oluşmaktadır. Şu an açılış toplantısını gerçekleştirdiğimiz İş’de Kadınlar Projesi” isimli Projemiz sayesinde ilimizde Butik Çikolatacılık alanında 60 kişinin mesleki yeterlilikleri sağlanacak ve serbest girişimci veya iş piyasasında kalifiye işgücü olarak yer alacaklardır. Bildiğiniz gibi; Fındık üretiminde dünyadaki lider ülke Türkiye'dir. Ordu ili ise Türkiye fındık üretiminin %25 ila 30'nu karşılamaktadır. Bunun bir yansıması olarak da gıda sanayi alanında Ordu'da faaliyet gösteren birçok işletmenin varlığı söz konusudur. TOBB verilerine göre, ilimizde kapasite raporlarında en çok kodlanan faaliyet, gıda sanayi(53) alanındaki firmalara aittir. Bu firmaların büyük bir çoğunluğu da fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimi alanlarında faaliyet göstermektedir. Ordu'da üretilen fındığın tamamına yakını iç fındık olarak (yarı mamul) ihraç edilmektedir.
Başkan Şahin konuşmasına; “Özellikle, fındığın en önemli hammaddesi olduğu çikolatanın üretimi, ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkelerde yapılmakta ve o ülkeler tarafından tekrar başka ülkelere ve Türkiye'ye ihraç edilmektedir.Bu perspektif ile gerek uygulamasını gerçekleştireceğimiz İş’de Kadınlar Projesi” projemiz ve gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen Fındık ve Çikolata Park Projesi ile fındıktan mamül katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesini teşvik edip, iç tüketimin artırılmasını amaçlamaktayız. Uygulayacağımız proje ile; İlimizin en önemli gelir kaynağını oluşturan fındık ve mamülleri sektörü kalifiye eleman noktasında desteklenerek, fındığın başka bir ürün ile birleştirilip, yeni bir mamül elde edilmesi ve bunun yeni girişimciler ile pazarlanması sağlanarak yeni ekonomik değerler yaratılması amaçlanmıştır. Proje detay faaliyetleri proje koordinatörümüz tarafından sunulmuş olup, Proje'nin yazım aşamasında emeği geçen herkese ve bundan sonra projenin tüm faaliyetlerinde aktif olarak bizlere destek olacak tüm eş başvuru sahibi kurum ve kuruluşlarımıza şimdiden teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum”diyerek sözlerini tamamladı.
“İş’de Kadınlar Projesinin” açılışında konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanılıoğlu konuşmasında; “Değerli arkadaşlar Türkiye Avrupa Birliğine başvuru yaptıktan sonra çeşitli merhalelerden geçerek bugün ki konuma geldik. Avrupa Birliğinin bizlere kazandırdığı bazı şeyler mutlaka oldu. Bunlardan bir tanesi de proje yapmak, proje karşılığında da yurt içinde ve yurt dışında bir takım hibe veya katılımlı finans kaynaklarından istifade etmeyi beraberinde getirdi ve kazandırdı. Daha önceleri ayağı yere basan, kabul edilebilir projeler ürütilemediği için bu kaynaklardan genelde istifade edemezdik. Zaman içerisinde proje eğitimleri ile bu geliştirildi, artık Türkiye’nin her yerinde en ücra kasabalarında bile bazı işi bilen insanlar oldu ve proje üretip finans sağladılar. Çikolatanın ana girdilerinin çoğu bizde, Türkiye’de yetişiyor biz bu konuda çok şanslıyız. Bu çikolata yapımı, bunu butik olarak işleyip satmak, yurt içi piyasasına arz etmek, hme de işi büyütüp uluslar arası alanda marka olmak çokta uzak bir şey değil. Bu konuda girişimci olmak lazım, ben bu işi yaparım, beceririm, bu işin üstesinden gelebilirim ruha sahip girişimcilere gerçekten çok ihtiyacımız var. Okullarda mağlesef çocuklarımıza bu ruhu pek veremiyoruz. Herkez belediyede bir işe girsin çalışsın, devlette bir memur olsun, maaşıyla garanti bir yaşam istiyor. Riske gireyim, girişimci olayım bir sürü kişiye ekemek kapısı olayım diyen insalara ihtiyacımız var. Biz eğer bu proje kapsamında meşhur bir marka olmak istiyorsak onun bedeli de azimle çalışmaktır. Fırsat elimizde, bu fırsatı sağlayan herkeze çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.