ARTIK EVLERDE PASTA, BÖREK DEĞİL, ÇİKOLATA YAPILACAK!
30 Ocak 2017 Pazartesi, Ordu
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) proje ekipleri tarafından hazırlanan “İş’de Kadınlar Projesi”nin çalıştayı Ordu Ticaret ve Sanayi Odası meclis salonunda gerçekleşti. Gerçekleşen çalıştaya çok sayıda katılımcı katılırken, gelen katılımcılar hazırlanan projeyi çok beğendiklerini dile getirdiler.

“Evde Pasta Börek Değil Çikolata Yapacağız”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen çalıştayda konuşan Servet Şahin, bu proje sayesinde artık evlerinde hanımlar unlu gıdalar değil, çikolatalı ürünler üreteceksiniz. Çikolatanın ana kaynağı fındık olduğu için bunda hiç bir yatırımcı zorlanmayacaktır. Rahatlıkla fındığı piyasada bulma olanağı olmaktadır. Aynı zamanda böylelikle fındığınızı da kendimiş işleyip, satmış olacağız. Dediğim gibi, artık hanımlar evde pasta börek yapmayacaksını, artık evlerinizde çikolata yapıp satacaksınız” dedi.

“Bu Proje Amacına Hizmet Edecek”
Proje hakkında bilgiler aktaran Başkan Şahin; “ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmuş olduğumuz ve 22 Eylül 2016 tarihinde AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile sözleşmesini imzaladığımız “İş’de Kadınlar” Projemiz 1 Ekim 2016 tarihinde resmi olarak başlamış, günümüz itibari ile proje uygulama döneminin üçüncü ayını tamamlamış bulunmaktayız. “İş’de Kadınlar” projesi; 25–50 yaş aralığındaki kadınlar başta olmak üzere işsiz bireylerin başarılı şekilde işgücüne katılımını sağlayacak olup, bunun için gerekli beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amacını taşımaktadır. Bu kapsamda; projemizin özel amacına hizmet edecek Odamız zemin katında bir adet eğitim atölyesi kurularak proje kapsamında 60 kişiye Butik Çikolatacılık konusunda beceri ve yetkinlik kazandırılacaktır”diye vurguladı.

“Odaya Atölye Kurulacak”
Çikolata ve fındık sektörüne odanın altında açacakları atölye ile destekleyeceklerini aktaran Başkan Şahin; “Bununla da yetinmeyip, yine hizmet binamız içerisinde İş Danışma Hizmet Birimi oluşturularak hem kursiyerlerimiz hem de çikolata ve fındık sektörümüz desteklenecektir. Proje kapsamında Butik Çikolata Eğitimi Haricinde E-Ticaret, Girişimcilik, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Eğitimleri verilecektir. Şubat ayının ikinci haftası kursiyer talepleri alınacak olup, talepler sizlerin katılmış olduğunuz anket sonuçlarına göre değerlendirilecektir. Kursiyerlerimiz öncelikli olarak girişimci adayları ve sonrasında sektörde çalışmak isteyen bireyler arasından seçilecektir”diye belirtti.

“Proede Emeği Geçen Herkezi Teşekkür Ederim”
Son olarak Başkan Şahin; “Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman proje bazlı çalışmalar yürütmekteyiz. Fakat finansmanının Avrupa birliği, Kalkınma Ajansı ve Bakanlıklar tarafından karşılandığı ve profesyonel bir ekip ile yürüttüğümüz birçok projeleri de ilimize ayrıca kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projeye ve bu zamana kadar yapılan projelerde emeği geçen başta proje ekibi olmak üzere herkeze çok teşekkür ediyorum.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

“Çikolata ve Fındık Sektörü de Desteklenecek”
Çalıştayda konuşan Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Züleyda Çelebi konuşmasında; “Bildiğiniz gibi, 2008 yılında TOBB çatısı altında, bütün illerde eş zamanlı olarak, Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu oluşturuldu. TOBB Ordu İli Kadın Girişimciler İcra Kurulu; ilde faaliyet gösteren Ordu, Ünye, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları Yönetim Kurulları’nın üye görevlendirme marifetiyle oluşturulmuş ve kurulumuz 2008 yılından bu yana Ordu ilinde faaliyetlerine kesintisiz devam etmektedir. Girişimcilik kültürünün ilimizdeki kadınlar arasında gelişmesine öncülük etme, Girişimci ruhlu kişilere, bu özelliklerini daha etkili kullanabilmelerini sağlamak, iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamındaki işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri vermek Kurulumuzun en önemli kuruluş amaçları arasında yer almaktadır. “İş’de Kadınlar Projesi” ile 25-50 yaş aralığında aktif iş piyasası dışında bulunan 60 kişi desteklenerek serbest girişimci ve iş piyasasına kalifiye işgücü olarak hazırlanacak ve aynı zamanda dolaylı olarak çikolata ve fındıktan mamül sektörü de desteklenmiş olacaktır. Kadın girişimciler kurulu olarak, kuruluş amacımız doğrultusunda, hedef gruba verilecek olan eğitimler, iş ve danışmanlık hizmetleri kapsamında bizlerde aktif görev alıp, öncelikli olarak girişimci ruhlu kadınlarımıza iş kurma ve işi sürdürme süreçlerinde, kalifiye eleman olarak istihdam edilmek isteyen kişilere de niteliklerinin her geçen gün artırılması noktasında destek vereceğiz. Hedef grup arasında kendi işletmesini kurmak isteyen tüm katılımcılarımız ile benimle beraber inanıyorum ki tüm kurul üyelerimiz girişimcilik, alternatif finansman kaynakları, kurumsallaşma, pazarlama ve satış gibi konularda edinmiş olduğumuz tüm bilgi, tecrübe ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.”diyerek konuşmasını tamamladı.

“Butik Çikolata Bir Trent Oldu”
Gıda Mühendisi Sevim Dervişoğlu, Türkiye'de butik çikolatanın yeni gelişen bir trend olduğunu ifade etti. Çikolata Park Projesiyle Ordu'da yeni bir butik çikolatacılık tohumları atılmak üzere. OTSO, Giresun Belediyesi ve Gülyalı Kaymakamlığı tarafından 25'şer olmak üzere toplam 75 kadına butik çikolatacılık üzerine eğitim verilerek sertifika vermiş bulunuyoruz. Bunun dışında Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Halk Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle meslek edindirme kurslarında da yaklaşık 60 kadın ve erkek kursiyerimize aynı konuda eğitim vermiş bulunmaktayız. Ordu ve yöresindeki fındığın kalitesi dünyaca tartışılamaz bir kalitesi var. Çikolataya da en fazla yakışan malzeme de fındık. Dolayısıyla Karadeniz'deki ekonomiye katkı sağlamak için butik çikolatacılığı geliştirip Türkiye'de önderi olma konusunda böyle bir atılım yapmış bulunmaktayız." dedi.
Son olarak Dervişoğlu, "Butik çikolata nedir? Neden Ordu'da butik çikolata?" konularında katılımcılara sunum yapark konuşmasını tamamladı.
Son olarak Naturka Organik Gıda Ltd.Şti. Hasan Candan sektörün mevcut durumu ve projedenbeklkentilkerinin neler olduğunu aktardı.