Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ TRT Antalya Radyosu’nun Canlı Yayın Konuğu Oldu. Albüm
26 Ocak 2017 Perşembe, Süleyman Demirel Üniversitesi- ISPARTA
TRT Antalya Radyosu “Akdeniz’in Sesi” Gündem Özel programına konuk olan Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ proje koordinatörü olarak, kayıt dışı istihdamla mücadele için uygulanan “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” projesini ve geldiği noktayı ve projenin konusu hakkında açıklamalarda bulundu.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafında yürütülen ve halen devam etmekte olan “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” projesinin koordinatörü olan Rektör KORKMAZ Gündem Özel Köşesi’nde Gülgün ÇİMEN’in canlı yayın konuğu oldu. Daha önceki görev yeri olan Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görev yaparken başlatılmış olan projede, proje koordinatörü olarak görev yapan ve halen de koordinatörlüğünü sürdüren Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ projenin amacını, içeriğini ve bugün geldiği noktayı değerlendirdi.

Rektör KOKMAZ canlı yayında yaptığı açıklamada; “Toplumların gelişmesinde ekonomik gelişmeler kadar, bu gelişmelerin sosyal unsurlarıyla beraber desteklenmesi gerekiyor. Eğer ekonomik alanda elde ettiğimiz ivme ve başarılar sosyal sisteme, toplumun değişik kademelerine, kesimlerine yansımazsa, bu gelişmenin uzun dönemli bir etki bırakması mümkün olmaz. İstihdam elbette ekonomik aktörlerin, üretim kesimlerinin en önemli unsuru. Ne kadar çok kişiyi istihdam edebilirsek, o kadar işsizlik problemini çözer ve gelir dağılımını daha adil bir şekilde sağlamış oluruz. Ancak istihdamı gerçekleştirmiş olmak tek başına yeterli değil. Bunun için istihdamın kalitesi çok önemli. İstihdamın kalitesi dediğimiz de, ücret düzeylerinin yüksekliği, bu istihdamda bulunan kişinin, çalışanın, işverenin sosyal güvencesinin de temin edilmesi gerekiyor. Günümüzde modern sosyal güvence dediğimizde elbette sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olarak faaliyet edebilmesidir. Ancak bu noktadan itibaren karşımıza başka bir gerçek çıkıyor. Özellikle ülkemizde kayıt dışı istihdam oranları kabul edilebilir oranların çok çok ötesinde. Özellikle son 10 yılda kayır dışı istihdamla mücadele konusunda kamu kurumlarının, özellikle Çalışma Bakanlığı çok etkili çalışmalar gerçekleştirdi. Ve bu kayıt dışı istihdam düzeylerini önemli ölçüde azalttı, azaltmaya devam ediyor. Kayıt dışı istihdamda 1 puan azaltmanın devlete katkısı 2 milyar lira. Çok büyük bir ekonomik değer bu. Esas mesele, istihdamın kalitesi dediğimiz sosyal kesimlerin, çalışanların, çalışma hayatlarını ve geleceklerini güvenceye almaları onların aileleri kendileri çocukları için önem arz ediyor. Biz Isparta Ticaret Odası ile beraber bu gerçeklikleri ortaya koyarak iş dünyasının kayıt dışı istihdama kayıtsız kalmadığını ortaya koyduk. Bu projenin en önemli yönü de burası. Böyle bir çalışmayı iş dünyasının, üretici kesimin, iş verenlerin yani etrafında kayıt dışı istihdam faaliyetinde bulunan çalışanların ve faaliyette bulunanların kendilerine karşı bir meydan okuması. Nitelikli üretim için sosyal bileşeninizin, çalışanınızın, üreteninizin ve sosyal dünyasının güçlü olması gerekiyor. Özellikle ekonominin bütünü bakımından da kayıt dışı istihdam haksız rekabet getirir. İş dünyasının örgü tü Isparta Ticaret Odası üyelerinin birbiri arasında haksız rekabet oluşturmasını da engellemesi bakımından çok ciddi bir durum sergiliyor. Bu nedenle iş dünyasının ve Isparta Ticaret Odasının şahsında katılan bütün iş adamları örgütleri, dernekleri, sivil toplum örgütlerinin de bu projede yer alması, Üniversitenin bir projesi ama bunlarda ortak olarak bu projeye katılıyorlar. Bu anlamda da örgütleri kutlamak gerekir” dedi.

Proje kapsamında eğitim faaliyetlerinin de düzenlendiğinden söz eden Rektör KORKMAZ, Bu projenin en önemli ayaklarından olan eğitim ve farkındalık çalışmalarının toplumun bütün kesimlerini hedef aldığını söyledi. Eğitimlerde iş dünyasının esas alındığına değinen KORKMAZ; “Isparta Ticaret Odası’na kayıtlı bütün üyeler bu projenin kapsamında. Meslek guruplarına göre ve karma olarak eğitim modüllerinde eğitime katılıyorlar. Eğitimlerde sadece kayıt dışılık değil, iş verenlerimizin yönetsel kapasitesinin artırılması da ele alınıyor. Bu anlamda aile işletmelerimizin, KOBİ’lerimizin kurumsallaşması, yönetim yeterliliklerinin artırılması, pazarlama, dış ticaret gibi aklınıza gelebilecek her konuda uzmanlardan destek alarak eğitimlere katılıyorlar. Projemiz AB projesi ve Çalışma Bakanlığı’nın hibe programı olduğu için hiçbir ücret talep edilmiyor. Projemizin yaklaşık olarak 6. ayındayız. Daha 6 aylık bir süremiz var. Temmuz ayına kadar süremiz var. Çok etkili sonuçlar ortaya koyacağımıza inanıyorum. Bu proje içerisi içinde üç tane tez çalışması devam ediyor. Bir anlamda akademi ve iş dünyasının buluşmasını sağlayacak” dedi. Sertifika eğitimlerine de değinen Rektör KORKMAZ, Sertifikalı eğitimlerin saatinin belli olduğunu, işverenleri ya da yetkili kişileri belli konularda belli temalarda eğitim aldığını ve bu projeye üniversite öğrencilerinin de katılabildiğini ve sertifikalı eğitimlerinin belli zamanlarda ve belli konularda yapıldığını söyledi.