İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor Projesi, II. Ulusal Çalıştayı Gerçekleştirildi Albüm
15 Nisan 2017 Cumartesi, Barida Hotels ISPARTA
Türkiye’de kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) tarafından yürütülen “İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor” isimli Avrupa Birliği Projesi kapsamında hazırlanan “II. Ulusal Çalıştay” Barida Hotels’de gerçekleşti.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Türkiye’nin son 15 yılda çok ciddi bir dönüşüm yaşadığını belirterek bu dönüşümün ekonomik ve sosyal açıdan desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kayıt dışı istihdamın nedenlerini işverenler ve çalışanlar açısından değerlendiren Korkmaz, “Esas olan konuyu ekonomik mesele olmaktan çıkarmaktır. Konunun sosyal kültürel ve davranışsal noktalarını çözerek ya da bu konuları içine alan bütüncül bir yaklaşım geliştirerek yasal önlemlerle bu sorunun üstesinden gelme şansımız yoktur. “ diyerek çözüm yolunun ahlaki ve sosyal farkındalıktan geçtiğini belirtti. İçsel bir davranış geliştirerek kültürel ve ahlaki açıdan yaklaşımın önemi üzerinde duran Korkmaz, “Sosyal projeler, davranış değişikliği gerektiriyor. Farkındalık ve bilinçlenme çok önemlidir” ifadeleri ile sadece cezai yaptırımlar ve teşviklerin yetersiz kaldığını belirtti.

ITSO Başkanı Şükrü BAŞDEĞİRMEN' de bu proje aracılığı ile sanayi ve üniversite arasında gerçekleşen işbirliğinin önemine vurgu yaparak kayıt dışı istihdama neden olan etkenler, çözüm yolları ve getirileri hakkında bilgiler verdi. BAŞDEĞİRMEN, “Tek suçlu işverenler değildir. Bu sorunu çözmek için beraber hareket emeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz ülkemizi kalkındırmak için birlikte hareket etmeliyiz.” mesajını verdi.

Kayıt dışılığı önlemek için yapılan çalışmalardan bahseden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin İNCEÇAM da “çarpraz sorgulama”, “teşvik projeleri”, “eğitim” gibi faaliyetler ile işverenlere devletin desteğinin her zaman devam edeceğini ifade etti.

Süleyman Demirel Üniverstesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali DULUPÇU, SDÜ’nün kurulduğu günden bu yana bulunduğu coğrafya ile sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu söyledi. Dulupçu, “Küreselleşme ile birlikte rekabet üzerinde yoğunlaştık. Bu projeyi sadece ekonomik hesaplarla değil toplumun bir değeri sahiplenmesiyle alakalı bir boyuta taşımalıyız. Davranış değişikliği az da fakat sıklıkla yapılan hatırlatmalar ve eğitimlerle olmalıdır. Değişim ve gelişim için zihinsel dönüşüm gereklidir.” diye konuştu.