Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor
27 Temmuz 2017 Perşembe, Soma
22 Yaş Üstü, En Az İlkokul Mezunu 50 Somalı Kadın İş Hayatına Hazırlanıyor!

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni altında Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Programı uygulanmaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Programın Operasyon Faydalanıcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü’dür.

Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor projesi, program kapsamında Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Galatasaray Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (GSÜ SEM), Soma Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 231.767,82 Avro olup, bu tutarın 23.176,76 Avro’luk kısmı KAGİDER’in eş finansman katkısıdır.

“Soma Kadınları Yarınları Aydınlatıyor” projesi 13 Mayıs 2014’te Soma’da gerçekleşen maden kazasından sonra kazadan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen ve daha önce işgücü piyasasında yer almamış kadınların mesleki beceri elde etmelerini sağlamak, farklı eğitimler aracılığıyla kamusal hizmetlere erişimleri konusunda bilgi ve farkındalıklarını arttırmak, sosyal güçlenme rehabilitasyon programı ile yaşadıkları yas süreci ile baş etmelerine destek vermek amacıyla geliştirilmiştir.

Projeyle Soma’da yaşayan, dezavantajlılık sıralaması yapılarak seçilen 22 yaş üstü, en az ilkokul mezunu 50 kadın mesleki ve sosyal güçlenme eğitimleri yoluyla bir mesleki beceri edinerek toplumsal entegrasyonlarının ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına ve işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. 50 kadının 20’si makine dikişi ve 30’u süs bitkiciliği konusunda mesleki eğitim almak suretiyle projeden doğrudan faydalanmaktadır.

100 Somalı kadın; Etkili İletişim ve Beden Dili Temel Yetkinlik, Pazarlama ve Satış Yönetimi Temel Yetkinlik, Zaman Yönetimi Temel Yetkinlik ve Fikir Hakları Temel Yetkinlik Eğitimlerini tamamladı. Proje kapsamında ilerleyen günlerde kadınların girişimcilik potansiyelinin ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılması adına; Girişimcilik Temel Yetkinlik, İş Planı Oluşturma Temel Yetkinlik, Mali Mevzuat Uygulamaları Temel Yetkinlik, Kurumsal Kimlik ve Kişisel İmaj Temel Yetkinlik, İş ve Borçlar Hukuku Temel Yetkinlik, İnsan Kaynakları ve Yönetim Temel Yetkinlik,ve Liderlik Temel Yetkinlik eğitimleri, toplumsal entegrasyonlarının sağlanması adına ise Yasla Başa Çıkma Semineri, Sosyo-Psikolojik Destek Semineri, Yasal Haklar ve Kamu Hizmetleri semineri gerçekleşecektir.