Gaziantep'te kayıt dışı istihdamla mücadele semineri yapıldı Albüm
12 Nisan 2017 Çarşamba, SGK Hizmet Binası, Gaziantep
Gaziantep Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor projesi kapsamında Gaziantepli KOBİ temsilcileri güncel istihdam teşvikleri hakkında bilgilendirildi. Gaziantep SGK Hizmet Binasında yapılan seminerde SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun ve İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman tarafından katılımcılara bilgiler verildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı desteği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası ortaklığı ile yürütülen “Gaziantep Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Ediyor” isimli proje kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü konferans salonunda seminer düzenlendi. Programa Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, İl Müdür yardımcıları, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Cengiz Helvacıkara, Esnaf Odaları başkanları ile yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Cengiz Helvacıkara, "İşsiz gençlere yönelik 3 ayrı dalda mesleki eğitimin verildiği Projemiz kapsamında KOBİ’lerimizde kayıtlı istihdam konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. SGK başta olmak üzere devletin istihdama yönelik olarak önemli teşvikleri bulunuyor. Biz de çeşitli etkinliklerle bu teşvikleri KOBİ’lerimize ve kamuoyuna anlatıyoruz. Bize ev sahipliği yaptıkları için SGK İl Müdürlüğü yetkililerine ve katılım sağlayan firmalarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.



Sosyal Güvenlik İl Müdürü Uzun, "Sosyal Güvenlik Kurumu bu programı 2007’den beri sürdürmekte. Kayıtlı istihdamı teşvik eden bu tür projelerin aslında tersinden baktığımız zaman kayıt dışı istihdam ile mücadele çok büyük katkıları var. Kayıt dışı neden bu kadar önemli? Kayıt dışılık sadece kayıtsız çalışan ya da halk arasında kayıt dışı olarak kabul edilen işçilerimizi kapsamıyor. Kayıtlı olduğu halde primi eksik yatırılmış, 2 bin lira ücret alıyorsa asgari ücretten bildirilmiş ya da ay 30 gün çalıştığı halde 20-15 hatta part time gibi gösterilen durumlar da bizim için kayıt dışıdır. Kayıt dışı istihdam önemli mağduriyete yol açmakta. Diyelim ki bir işçi 10-20 yıl çalışıyor vefat ediyor, eşi bize gelip ölüm aylığı bağlayın dediğinde eğer 4A’lı ise 900 gün sigortalı çalışması gerekiyor. Aksi halde 899 günü bile varsa biz ona aylık bağlayamıyoruz. Bu haksızlıkları önlemek için eğitim faaliyetleri yürütüyoruz" diye konuştu.

Seminerde Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Karaman’ın kayıtlı istihdamın teşviki ile ilgili sunum yaptı program soru-cevap kısmının ardından son buldu.