Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Yerel ve Avrupa’dan Deneyimler 2-3 Mayıs'ta Albüm
14 Nisan 2017 Cuma, Çanakkale
İşini Güneşe Dön Projesi Kapanış Toplantısı ve bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı, Yeşil Düşünce Derneği ve Troya Çevre Derneği ortaklığında 2-3 Mayıs 2017 tarihlerinde Çanakkale Parion Hotel’de gerçekleşiyor.

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, GÜNDER, Boden Hukuk, DGRV (Almanya), EurosolarDK (Danimarka), Folkecenter for Renewable Energy (Danimarka), REScoop (Belçika), WECF (Almanya), EM Normandie (Fransa) ve yereldeki kooperatif temsilcilerinin de katılacağı konferansta kooperatifçilik ve yenilenebilir enerji üretimi farklı yerel deneyimler, yerel yönetimler ve yenilikçi politikalar çerçevesinde birçok açıdan ele alınacak. Ayrıca konferansın bu yıl ki ortaklarından Yeşil Düşünce Derneği ile birlikte yürütülen “İşini Güneşe Dön” projesinin de çıktıları konferans programı kapsamında katılımcılarla paylaşılacaktır.

Konferansın ikinci gününde gerçekleşecek olan atölye çalışmalarında Türkiye’deki farklı kooperatif ve birliklerden katılacak temsilcilerin mevcut durumları üzerine aktarımları sonucunda yenilenebilir enerji üretiminde istihdam, finans, sorunlar ve çözümler tartışmaya açılacak; öneriler değerlendirilecektir.

Konferansın ardından sunum ve atölye çalışmalarından elde edilen verilerin bir araya derleneceği bir rapor hazırlanarak Türkiye’de yenilenebilir enerji ve kooperatifçilik alanındaki henüz sınırlı olan kaynaklara ve yeni kooperatiflerin gelişmesine katkı sunulması amaçlanmaktadır.

Kapanış Toplantısı ve Konferans, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından fonlanan ve İŞKUR’un operasyonel destekçisi olduğu Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında Mart 2016 - Mayıs 2017 tarihleri arasında Troya Çevre Derneği ortaklığında Yeşil Düşünce Derneği tarafından yürütülen “İşini Güneşe Dön Projesi” kapsamında düzenlenmektedir.

Bugün ülkemizde ana enerji teminin %90’ı hala fosil yakıtlardan gelmekte ve enerji için gereken yakıtın %88’i ithal edildiğinden, her geçen gün artan yenilenebilir enerji yatırımlarına rağmen Türkiye enerji konusunda halen fazlasıyla dışa bağımlı. Ekonomik boyutun yanı sıra iklim değişikliğine karşı da önümüzdeki on yıl içerisinde acilen karbon salınımını, fosil yakıta ve nükleer enerjiye olan bağımlılığını azaltması gereken Türkiye’de yenilenebilir enerji hem sürdürülebilirlik hem de ekonomik kaygıları giderecek gerçekçi bir çözüm sunmakta. Bu nedenle yerelde üretici ve tüketici niteliğini her açıdan arttıran kooperatifçilik ve yenilenebilir enerji üzerine odaklı konferansımızı her geçen yıl etki ve katılımı daha da artarak düzenlemeye devam ediyoruz.

Konferansa kaydınızı yaptırmak için lütfen gizemz@yesildusunce.org ve cevretroya@gmail.com adreslerinden iletişime geçiniz.