‘Halıya Estetik Dokunuşlar’ Projesi tanıtıldı Albüm
21 Kasım 2016 Pazartesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Top. Salonu
"Dünyanın makine halısının yüzde 95’ini gerçekleştiren Gaziantep’te desinatör yetiştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Halıya Estetik Dokunuşlar’ konulu 200 bin Euro bedelli AB Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi."

Dünyanın makine halısının yüzde 95’ini gerçekleştiren Gaziantep’te desinatör yetiştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Halıya Estetik Dokunuşlar’ konulu 200 bin Euro bedelli AB Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Makine halısı üretiminde Gaziantep grip olursa, Türkiye zatürre olur

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, geçtiğimiz yıl dünyanın halı ihracatının 14,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve Türkiye’nin 2 milyar dolar ihracatla dünyanın en fazla halı ihracatı yapan ikinci ülkesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bir yandan da halı ithal ettiğini, geçtiğimiz yıl ülkemize 104 milyon dolarlık halı girişi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, “Dünya makine halısı üretiminin yüzde 14. 6’sını Türkiye yapıyor. Yine dünya genelindeki parça makine halısı üretiminin yüzde 45’i Türkiye’de gerçekleşiyor ve bunun da yüzde 90’ını Gaziantep tek başına yapıyor. Dünyada makine halısı üretiminin bu şekilde kümelendiği Gaziantep benzeri başka bir şehir, bölge yok. Makine halısı üretiminde Gaziantep grip olursa, Türkiye zatürre olur” dedi.

DESİNATÖRLÜK EĞİTİMİ İÇİN REFERANS OLACAK

Üniversite olarak hem AR-GE ve yenilikçilik stratejisi, hem de Meslek Yüksekokullarındaki meslek elemanı yetiştirilmesi konusunda gereken her şeyin yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, “Yaşama geçirdiğimiz proje, ülkemiz ekonomisi ve özellikle ihracatı açısından önemli yer tutan makine halısı desinatörlüğü alanında eğitim verilmesini sağlayacak. Bu alanda mevcut herhangi bir müfredat olmadığı gibi, bu müfredatın uygulanabileceği ve sertifika verilebileceği bir program da bulunmuyor. Belli bir standart oluşturularak halı desinatörlüğü dendiği zaman bunun müfredatı budur, eğitim materyali, görseli budur diyeceğimiz bir çalışma yoktu. İşte bunu yapıyoruz. Biz müfredatı, yazılı materyallerini, görsel materyallerini hazırlayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da onaylı hale geldikten sonra bu eğitimi vermek isteyen herkes için bir referans noktası olacak” şeklinde konuştu.

BU PROJEYİ HEP HAYAL ETTİM

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan ise, Gaziantep’in yaklaşık 2 milyar dolarlık halı ihracatının tamamına yakınının makine halısı olarak gerçekleştiğini ifade ederken “Dünyada kullanılan halının yüzde 57’sini biz ihraç ediyoruz. Türkiye ihracatının da yüzde 95’ini Gaziantep gerçekleştiriyor diyebiliriz. Bundan da gurur duyuyoruz. Bu proje, yıllardır hayal ettiğim bir projeydi. Bu projeyi tekrar gündeme getiren Meslek Yüksekokulu Müdürümüze ve ekibine teşekkür ederim. Çünkü geçmiş yıllarda hızla büyüyen sektöre yetişmiş kalifiyeli elemanlar gerekiyor ve bu elemanları ustalarla ve makinistlerle öğrendikleriyle yetiniyorlardı. Bu proje, sektörümüz için hayati bir önem taşıyan bir projedir, sonuna kadar destekleyeceğiz. Artık günümüzde üniversite - sanayi işbirliği kaçınılmaz oldu. Üniversitenin sanayiye sanayinin de üniversiteye ihtiyacı var. Çok şükür şehrimizde her türlü imkânımız var. Bundan sonraki süreçte daha çok işbirliği yaparak çalışmamız zorunludur. Bu işbirliğine ve çalışmaya hazırız” dedi.

GAÜN İLE HER KONUDA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

İş dünyası olarak sadece halı sektöründe değil, tüm sektörlerde Gaziantep Üniversitesi ile işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, “Bütün sektörlerle ilgili üniversitemizle işbirliğine, her türlü desteği vermeye hazırız. Sadece halıyla değil Antep fıstığıyla da, diğer sektörlerle ilgili bir inovasyonda da sizlere her zaman destek veririz. Yeni ürünler, katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım” diye konuştu. İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin da mesleki eğitim kurslarıyla sanayicinin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini kaydederken “Şuana kadar 6 bin niteliksiz kişiyi mesleki eğitimden, iş başı eğitim programından geçirerek gerek başta halı sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde nitelikli eleman durumuna getirdik” diye konuştu.

GENÇ, DİNAMİK KOŞAN ÜNİVERSİTEYİZ

Konuşmasında, Halıya Estetik Dokunuşlar Projesi’nin yaşama geçirilmesinden üç nedenle memnuniyet duyduğunu belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise, “Birincisi AB’ye katkı olarak verdiğimiz paranın bir bölümünü geri alıyoruz. İkincisi, üniversite, kamu, sanayi ve toplumu şu anda olduğu gibi buluşturduğu için bu dörtlü sarmalı o yüzden bu projede mutluyum. Kamu var, sanayi var, üniversite var ve bunun çıktısı ürünü olarak da yetişecek olan bireylerimiz toplumda desinatör olarak aynı zamanda güzel dokunuşlarla, harika el emeği göz nuru halılar yapacakları için çok mutluyum. Üçüncüsü de bu toplantıyla birlikte bir arada olduğumuz için mutluyum” dedi. Konuşmasının devamında Gaziantep’in coğrafik olumsuzluklarına rağmen çok güzel işler yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Gür şunları söyledi: “Sanayimiz harika işler çıkarıyor. Savaşın sıcaklığını yaşayan ve cehennemin çukurunda yaşayan bir Gaziantep beşinci sırayı ihracatta zorluyorsa, kaplanlar, aslanlar gibi Anadolu’da yeni bir ses veriyorsa bundan mutluyuz. Aynı zamanda üniversitemiz genç, dinamik ve koşan bir üniversite. Gençlerimiz yol açın otobanda hızla gidelim diyorlar. Biz de diyoruz ki yolunuz açık, gözünüz aydın olsun. Yeter ki streslerden, sıkıntılardan, baskılardan bunalmayın ve baskılar sizi tam tersine yolunuzdan alıkoymak yerine daha çok çalışmaya teşvik etsin. Antep bunun en güzel örneğidir.”

TÜRKİYE’NİN SANAYİDEKİ TEK MESLEK YÜKSEKOKULU

Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nun Türkiye’deki sanayinin içinde kurulu tek meslek yüksekokulu olduğunu belirten Prof. Dr. Gür, “Gözbebeğimiz olan bu okulumuzda özelliğine uygun olarak da sanayiyle çok güzel projeler yapılıyor. Daha ne projeler çıkacak. Meslek Yüksekokullarına hep deniyor ya işte ara eleman yetiştiriyoruz diye. Biz ara eleman yetiştirmiyoruz. Biz ‘Aranan eleman’ yetiştiriyoruz. O yüzden bu projelerle, devletimizin katkısıyla sanayici iş adamlarımızın da destekleriyle bizlerin de eğitim katkılarıyla gençlerimiz yetişecek” dedi. Projeyle mektepli desinatörlerin yetiştirileceğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Gür, “Amacımız, sadece makine halısında değil, diğer sektörlerle de desinatörlük olarak sadece birim olarak değil, kalite ve değerde de üst ürünler oluşturmak ve bilgiyi, tasarımı satmak. Hedefimiz bu. Üniversitem, sanayim ve devlet kurumlarımız birlikte çalıştıkları zaman çok güzel ürünler çıkarıyorlar. Bu daha işin başı, daha ne güzel projeler çıkacak. Yeter ki Gaziantep şehrimizde bu birlik, beraberlik umut yolculuğu devam etsin ve gençlerimiz de arkalarında büyük gücü hissetsinler” şeklinde konuştu.