OSB’de Kaynak Eğitim Uygulama Test Analiz Belgelendirme Merkezi (KEUTAB) Açılacak
3 Şubat 2017 Cuma, Elazığ-OSB
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi olarak yürüttüğü Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi (PYE II) Hibe kapsamında Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı adına “Elazığ OSB’de Nitelikli Eleman İhtiyacı İçin Sistem Kurulması” isimli projemiz 01.03.2016 tarihi ile başlamış ve son faaliyet dönemine girilmiştir.

9 ayrı meslek dalında nitelikli eleman kazandırma amaçlı programda toplam 238 kursiyer faydalanmış ve özellikle Basınçlı döküm elemanı eğitimi, Doğalgaz ve petrol boru hattı kaynakçısı eğitimi ve Gazaltı kaynakçısı eğitimi için toplam 72 kursiyer katılmıştır. Staj yaptırılan işyerleri ile yapılan birebir görüşmelerde özellikle bu sektörler için önümüzdeki dönemlerde de eleman gereksiniminin olacağı teyit edilmiş ve İŞKUR kayıtlarında da bu durum doğrulanmıştır.

Yaptığımız araştırma önümüzdeki dönemlerde piyasada oldukça revaç bulacak olan bakır, alüminyum, paslanmaz çelik ve diğer metallerin kaynakçılığı konusunda sektörün ihtiyaçları tespit edilmiş, bu kaynak türleri konusunda piyasada yetişmiş eleman talebi önümüzdeki dönemlerde artacağı öngörülmüş; proaktif olan bölgelerin bu konuda avantajlı hale geleceği aşikardır. Bu kaynakları yapan elemanlar Pazar için niş özelliklere sahip olacaktır.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz Yönetim Kurulu Başkanlığının yürüttüğü projemizin sürdürülebilirliği ve önümüzdeki dönemlerde önemli iş kollarında nitelikli eleman yetiştirilmesi noktasında “Kaynak Eğitim Uygulama Test Analiz Belgelendirme Merkezi” (KEUTAB) kurulumunun projenin çarpan etkisini de arttırabileceği öngörülmektedir.

Kaynak, içindeki kalite muayene edilemeyen ancak kalitenin bizzat oluşturulması gereken bir üretim yöntemidir. Kaynak, güvenlikle ilgili bileşenlerde kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda, tecrübe edilememesi nedeniyle, yüksek teknik önem kazanmaktadır. Uluslararası standartta (ISO 9000), ürün sadece kullanımdayken ya da hizmet verildikten sonra eksikliklerin görülebileceği bu tip üretim yöntemleri "özel proses" olarak tayin edilmiş olup kalite faktörleri şunlardır;

• Kaynaklı bağlantıların tasarımı

• Kaynak öncesi malzemenin seçimi: Sertlik ölçümü EN ISO 6508 ile belirlenecektir.

• Malzeme,

• Kaynak prosesleri

• Kaynak Personeli,

• Kaynak ağzı hazırlama,

• Kaynak isçiliği,

• Kaynak sonrası ısıl işlem,

• Test ve Muayene: İşlem Yapılan Sınav Parçalarına Uygulanacak olan Testler: Sınav parçalarının kaynak yöntemi, kapsamına bağlı olarak parça kalınlığı ve türüne bağlı olarak çeşitli muayene yöntemleri ve testler uygulanır.

Bunlar;

Gözle Muayene (EN ISO 17637)
Ultrasonik Muayene (EN ISO 12668)
Kaynaklı imalat için yukarıda sıralanan unsurların herhangi birisinde yapılacak yanlışlıklar, kusurlar veya eksiklikler nedeniyle, en iyimser bir ifade ile daha yüksek maliyetli düzeltme-onarım gerektirebilir. Bu nedenle, özellikle gelişmiş ülkelerde, üretim sürecinde oturmuş bir kalite güvence sistematiği bulunmaktadır. Kalite güvence sistemine sahip firmalar ürün/hizmet alacakları diğer firmalardan da bu sistematiğe sahip olmalarını istemektedir. Bu istem, geçekte sadece firmaların değil, sistemin bir gereksinimidir.

Sanayi sektöründe istihdam oranı artması noktasında; Organize Sanayi Bölgemizde yeni faaliyet gösterecek ve mevcut kaynaklı imalat yapan firmaların yetişmiş nitelikli ara eleman kazandırılarak rekabet gücünün artırılması ile mümkün olabilir.

Kaynak Eğitim Uygulama Test Analiz Belgelendirme Merkezi” (KEUTAB) gerekli makine ekipman alımı ile kurulduktan sonra sürdürülebilirlik noktasında “Uygulamalı Kaynak Teknolojisi Kursları” düzenlenecektir.