Umuda Giden Yol projesi Çanakkale ilinde düzenlenen mesleki eğitim sorunları ile ilgili Çalıştay
26 Mayıs 2017 Cuma, İda Resort Kale Otel,Güzelyalı/Çanakkale


‘‘Umuda Giden Yol’’ Projesi Kapsamında Çanakkale İlinde Dezavantajlıların Mesleki Eğitimine Yönelik Çalıştay Düzenlendi
Sincan Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu ‘‘Umuda Giden Yol’’ isimli proje 27/10/2016 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından olumlu değerlendirerek uygulanması için kabul edilmiştir. Proje cezaevlerinde bulunan yaşları 15-55 arasında olan hükümlü ve tutukluların mesleki eğitim faaliyetleri ile birlikte tahliye sonrasında işe girebilme ve iş gücü piyasasında yer edinmesi amacı ile hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale ilinde çalıştay düzenlenmesi ve Çanakkale Seramik Fabrikasının ziyaret edilmesi amacıyla, 24-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Çanakkale ilinde çalıştay düzenlenmiştir.
Çalıştayın katılımcıları olarak Sincan Halk Eğitimi Merkezi Ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü temsilcileri,Ankara Berberler Odası temsilcisi,Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu temsilcileri,Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu temsilcileri,Sincan Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu temsilcileri,Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu temsilcileri,Sincan Yaygın Eğitimi Koruma ve Yardım Derneği temsilcileri,Çanakkale Seramik Eğitim,Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı temsilcileri ,Sincan KOSGEB Müdürlüğü temsilcisi ile beraber Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda yer alan 20 hükümlü yer almıştır.
Çalıştay,24 Mayıs 2017 tarihinde proje katılımcılarının kaldıkları otel olan İda Kale Resort’ta açılış toplantısı ile başladı. Sincan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ali AKSOY açılış konuşması yaptı. Proje koordinatörü Bilal PEKTAŞ proje faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Proje ile ilgili slaytlar izlendi. Aynı gün öğleden sonra katılımcılar gruplara ayrıldı. İki salonda dört farklı küçük grup oluşturuldu. Küçük gruplar da önceden belirlenen konular üzerinden çalışmalara başladı.
25 Mayıs 2017 tarihinde küçük gruplar kendi aralarında birer sözcü seçtiler. Grup sözcülerinin sunumları ile çalıştaya devam edildi. Dört grubunda sözcüsü grupda ortak aldıkları kararları ve düşüncelerini sundular. Öğleden sonraki oturumda grupların sunumları değerlendirildi. Katılımcıların görüş ve önerileri alındı.
26 Mayıs 2017 tarihinde katılımcılar ile beraber otelden ayrılıp Çanakkale ilinin Çan ilçesinde bulunan Çanakkale Seramik Fabrikasına gidildi.Katılımcılara fabrikası gezisi önçesi işci sağlığı ve işci güvenliği ile ilgili bir sunum yapıldı.Daha sonra fabrikanın üretim alanına gidilerek üretim bandında yapılan işlemler izlendi.Çanakkale seramik fabrikasının gezdirilmesinde Eğitim yöneticisi Cengiz ÖKSÜZ ve İşci sağlığı ve güvenliği uzmanı eşlik etti.Toprak olarak ham halinden fayans ve seramik haline dönüşüm ile ilgili bütün işlem basamakları gözlemlendi.


Çalıştayın sonuçları olarak değerlendirilebilecek hususlar aşağıda maddeler halinde sunulmuştur.

1-Çalıştay süresince hükümlü ve tutuklulardan edinilen en önemli bilgilerden birisinin ceza infaz kurumlarında kaldıkları alanlar da ilk defa suç işleyenler ile suçu meslek edinenlerin ayrılması yönündeki istekleri olduğu görülmüştür. Zira hükümlü ve tutuklular hasbel kader cezaevinde bulunmalarına rağmen suçu meslek olarak edinenlerden ilk kez cezaevinde bulunduklarından ötürü kendilerinin olumsuz etkilendiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca toplumun bütün hükümlü ve tutuklulara aynı gözle yani önyargılı ve olumsuz yönde bakmasının yanlış olduğunu belirtmişlerdir. Bu bakış acısı yüzünden tahliyeden sonra iş hayatına giriş de zorluklar yaşayacaklarını düşünmektedirler.

2-Çalıştayın küçük gruplarının çalışmalarında hükümlü ve tutuklular ile ceza infaz kurumu idarecilerinin ve ceza infaz kurumu çalışanlarının bir arada olması ortak bir fikire sahip olmaları bir amaç uğrunda çalışmaları özelikle projenin diğer katılımcılarından takdir görmüştür. Bu durumu olumlu şekilde dile getirmişlerdir.

3-Çalıştay da küçük grupların sunumları aşamasında sözcü olarak hükümlü ve tutuklular seçilmiştir. Hükümlü ve tutuklular kendileri için bir araya gelen katılımcılara kendi dilleri ile kendilerini anlatmışladır. Sunumlar esnasında bazen duygusal anlar bazen heyecanlı anlar yaşansa da bütün sunumlar takdirle karşılanmıştır.

4-Proje sahibi Sincan Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünce organize edilen çalıştay ile yeni iş birliklerinin kurulmasına, kurumların birbirine yaklaşmasına ve gerçekten birbirlerini anlamalarına sebebiyet verdiği gibi biz duygusunun gelişmesine de etki etmişdir. Ayrıca çalıştayda yer alan projenin iştirakçilerinin temsilcileri normal bilinen dışında iş hayatı ve iş gücü piyasası hakkında bilgilendirmeler yapmış çalıştayın zenginleşmesine katkı sağlamışlardır.

5-Proje yer alan kurumların temsilcilerinde kurumlarının kapasitelerini geliştirme ve kapasitelerinin farkına varma ile birlikte başka projelerde birlikte çalışma fikri gelişmiştir.

6-Çanakkale Seramik fabrikasının ziyaret edilmesi katılımcılarda büyük etki uyandırmıştır. İstenildiğinde bir şeyler yapılabileceği ve içlerindeki gücün farkına varmaları sağlanmıştır. Mesleğin iş gücü piyasasındaki önemi görülmüştür.

7-Çalıştay ile Ceza infaz kurumlarında nasıl bir mesleki eğitim faaliyeti olmalı sorusuna cevap arandığı gibi tahliye sonrasında toplumsal hayat içerisinde diğer kurum ve kuruluşlarında neler yapması gerektiğine dair cevaplar aranmıştır.