Panel Etkinliği Albüm
6 Temmuz 2017 Perşembe, Kdz Ereğli Zonguldak
Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaygınlaştırma Festivali kapsamında 1. gün Romanların Ekonomik ve Sosyal Sorunları Ve Çözüm Önerileri konusu panel düzenlendi.

ROMANLARIN SORUNLARI TARTIŞILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından açılan ‘’Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklen RAKKAS projesinin Festival etkinliği Panelle başladı.
Ereğli Belediyesi Nikah Salonunda yapılan panele Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, İzmir, Bolu Düzce ve diğer illerden gelen Roman dernekleri temsilcileri, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkan yönetici ve üyeleri, Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği yönetici ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı.
Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal ve Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar birlik mesajı içeren açılış konuşmaları yaptı.
Rakkas Projesi Koordinatörü Dr. Hasibe Özgümüş'ün başkanlık ettiği panele Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdem Dirimeşe, Edirne Dernekler Federasyonu ve Trakya Romanları Eğitim Geliştirme ve Kültür Araştırma Derneği Başkanı Çetin Örs, İstanbul Roman Birliği Federasyonu Eşbaşkanı, Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Roman Ağı Türkiye (ROMAT) Sözcüsü Bahattin Turnalı da konuşmacı olarak katıldı.
Dirimeşe konuşmasında "Romanların ekonomik faaliyetlerinin tarihsel süreçte göçebe hayata uygun olarak biçimlendiğini ancak romanların sanayileşme ve seri üretimden olumsuz etkilendiğini, Romanların sosyal dışlanmaya maruz kaldığını, sosyal dışlanmayı azaltacak veya yok edecek sosyal politikaların geliştirilmesi gerektiğini, sosyal dışlanma, yoksulluk ve eğitimsizlik kısır döngüsünü kırabilmek için dezavantajlı gruplar içinde sayılan hükümlü ve engelliler gibi Romanlara da işyerlerinde kontenjan ayrılmasının yasal zorunluluk haline getirilmesinin faydalı olacağını söyledi. "
Örs konuşmasında "Romanların en temel sorunlarının yoksulluk ve sosyal dışlanma olduğunu, bu nedenle en temel hakları olan eğitimi almakta zorluklar yaşadıklarını dile getirdi. Örs "Deniz Yıldızı" projesiyle Edirne'de Roman çocuklarına bilgisayar operatörlüğü, pilotluk, aşçılık, motosiklet şoförlüğü, at biniciliği, acil sağlık hizmetleri personeli, mesleklerini yerinde tanıttıklarını, denettirdiklerini ve The Cold Vibes Caz Grubu kurucusu Can Tutuğ gibi rol modellerle bir araya getirdiklerini söyledi. Örs bu proje kapsamında uluslararası boyutta bir ufuk açabilmek için Roman çocuklara Hintli İş kadını Tarina Rallan'ın hint kültürünü anlattığını, Filipinli Lisa Hanımın ülkesini ve tropikal meyveleri tanıttığını, skype aracılığıyla Filipinlerde yaşayan İngilizce öğretmenleriyle "greetings, colours, shapes" konularında birebir konuşma yapmalarının sağlandığını dile getirdi. Aynı zamanda Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği Eski Başkanı olan Örs, kurbağa ve salyangozların doğada zaten var olduklarını, bu sektörün de kazanç kapısı olabileceğini Edirne'de kurak sezonlarda zorluk yaşanmaması için suni gölet yapıldığını dile getirdi.
Turnalı konuşmasında " Romanların çoğunlukla kayıtdışı, geçici ya da yarı zamanlı, vasıfsız ve kas gücü gerektiren düşük gelirli işlerde çalıştığını, sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekleri düzenli ve kayıtlı bir işe sahip olma oranlarının düşük olduğunu, önyargı ve ayrımcılığın Romanların düzenli istihdama erişiminin önündeki en önemli engel olduğunu, pek çok Roman'ın iş ortamında ayrımcı tavırların hedefi olmamak ve işlerini kaybetmemek için etnik kimliklerini sakladığını, eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini, ancak eğitim programlarının zorunlu kıldığı gerekli nitelikleri karşılayamadıkları için yetişkin Romanların beceri kazandırmaya yönelik mesleki programlardan da faydalanamadıklarını, ülkemizde yoksulluğun şiddetinin bölgelere göre değiştiğini, Çingene üst kimliği içinde yer alan Abdal gruplarının %87.3’ünün aylık gelirinin ancak 400-500 TL olduğunu, bu olumsuzluklukların azaltılması için mikro krediye erişim, TYP, geleneksel meslek ustalarına ustalık belgesi çıkarılması konularında Romanlara pozitif ayrımcılık uygulanmasının önemli olduğunu, uygulanan politikalarda sivil toplumla diyalog halinde olmanın ve bölgesel yaklaşımın önemli olduğunu" söyledi.

Konuşmaların ardından konuşmacılara plaketleri verildi.
Yoğun işlerinden dolayı panele katılamayan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu panel sonunda Belediye Nikah Salonunda panelistlerle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.