5.7.2 Kardeşlik Semineri
4 Ekim 2017 Çarşamba, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
Küçükçekmece ilçesinde Roman ve Roman gibi yaşayan vatandaşlarımızın istihdam ve sosyal uyumlarını gerçekleştirmek amacıyla Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve halen uygulanmakta olan Çeşitlilikte Birlik Projesi kapsamında,04.10.2017 tarihinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde, eğitim fakültesi öğrencileri ve roman vatandaşlarımıza yönelik “Türkiye’de Romanlar ve Ötekileştirme” konulu kardeşlik semineri gerçekleştirildi. Küçükçekmece HEM tarafından yapılan saha çalışmalarında Roman kökenli öğrencilerin okullarda ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kaldığı görülmüş, bu sebeple geleceğin eğitimcilerinin bilinçlenmesini ve davranış değişikliği göstermelerini sağlamak amacıyla kardeşlik seminerleri düzenlenmiştir. Projemizin ana konusu olan Roman vatandaşlarımızın topluma uyumu, ayrımcılığa uğramalarının önlenmesi, ötekileştirme ve toplumdan dışlanmalarının engellenmesi gibi konularla ilgili bilgi verilen seminere, katılımın yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.

Küçükçekmece ilçesinde Roman ve Roman gibi yaşayan vatandaşlarımızın istihdam ve sosyal uyumlarını gerçekleştirmek amacıyla Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve halen uygulanmakta olan Çeşitlilikte Birlik Projesi kapsamında,10.04.2017 tarihinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde, eğitim fakültesi öğrencileri ve roman vatandaşlarımıza yönelik “Türkiye’de Romanlar ve Ötekileştirme” konulu kardeşlik semineri gerçekleştirildi. Küçükçekmece HEM tarafından yapılan saha çalışmalarında Roman kökenli öğrencilerin okullarda ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kaldığı görülmüş, bu sebeple geleceğin eğitimcilerinin bilinçlenmesini ve davranış değişikliği göstermelerini sağlamak amacıyla kardeşlik seminerleri düzenlenmiştir. Projemizin ana konusu olan Roman vatandaşlarımızın topluma uyumu, ayrımcılığa uğramalarının önlenmesi, ötekileştirme ve toplumdan dışlanmalarının engellenmesi gibi konularla ilgili bilgi verilen seminere, katılımın yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.
Sosyolog Prof. Dr. Ömer Çaha’nın Roman vatandaşlarımızla ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan verilerin paylaşıldığı seminerde, Türkiye’deki Romanların ülkemize yerleşme ve yaşama düzenleri hakkında katılımcılara bilgilendirildi.. Romanlar ülkemize ne zaman gelmişler, hangi bölgede ve şehirlerde yaşarlar, milli ve siyasi değerleri nelerdir, kendi içlerinde sınıfsal yapılanmaları ne şekildedir, kadınların sosyal hayatta, iş hayatındaki yerleri nasıldır, hangi mesleklerde çalışırlar, ortalama gelir durumları nedir, eğitim durumları ne seviyededir gibi konularla ilgili katılımcılara bilgi verildi.
Romanların toplum tarafından dışlanmaların ve ayrımcılık yaşamalarının çok önemli bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Çaha bunun engellenebilmesi için öncelikle Roman vatandaşlarımızın eğitim hayatlarına devam etmeleri gerektiğini belirtti. Okul terkinin çok sık yaşandığını belirten Ömer Çaha kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin bu durumun sebeplerinden bir tanesi olduğunu belirtti. Eğitimcilere bu konuda düşen görevler belirtildi. Eğitim durumunun yanında istihdam alanında da Romanların çok sıkıntı yaşadığını belirten Ömer Çaha bu durumu düzeltebilmek için toplumumuzda farklı iş alanlarında faaliyet gösteren herkesin bu konuyu aşabilmek için destek olması gerektiğini belirtti.
Seminerde, Çeşitlilikte Birlik Projesi Koordinatörü Serap Sevencan tarafından da bir konuşma yapıldı. Proje kapsamında bir yıldır yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdiği konuşmasında Serap Sevencan, Bir yıldır Küçükçekmece ilçesinde Roman vatandaşlarımız ve diğer dezavantajlı kesim için eğitim, istihdam ve sosyal uyum alanlarında yapılan çalışmalardan bahsederek, bundan sonrada çalışmalarının devam edeceğini ve toplumun her kesiminden destek beklediklerini belirtti.
Seminer katılımcıların soru, cevap ve yorumlarının ardından son buldu.