Kadin Eliyle Şişe Camda Kum Hayat Buluyor Proje Merkezimiz Açıldı Albüm
23 Ocak 2017 Pazartesi, ÇORUM ALACA
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)?nın ?İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı? kapsamında, Avrupa Birliği?nin desteğiyle finanse edilen KADIN ELİYLE ŞİŞE CAMDA KUM HAYAT BULUYOR adlı ve TRH3.1.LLL II /P-03/173 numaralı projenin açılış toplantısı yapıldı.


Alaca Tiacert ve sanayi Odası Tarafından yapılan ve 23/01/2017 Pazartesi günü saat 14 de açılışı yapılan proje merkezinin açılışına Alaca Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Belediye Başkanı Muhammed Esad Eyvaz, Siyasi Parti İlçe Başkanları Ticaret Odası Başkanı Günser Şirin , Kamu kurum amirleri , Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Bayan Kursiyerler ile vatandaşlar katıldı.
Proje Merkezinin açılışında Alaca TSO başkanı Günser Şirin katılımcılara proje merkezini gezdirmiş ve proje hakkında bilgiler verdi .İlk grup kursiyerlerin tamamlandığını ikinci ve üçüncü grup için kayıtların devam ettiğini belirten Şirin ilçemiz için yeni bir gelir kaynağı olması temennisinde bulundu. Açılış sonrasında Alaca TSO toplantı salonunda geçilerek burada proje hakkında detaylı bilgi proje koordinatörü Fatih ARSLAN tarafından verildi. Açılışta konuşan Sayın Arslan; 17 Kasım 2014 tarihinde başlayan proje çalışmamız Kasım 2015 tarihinde ön incelemeyi geçmiş ve asıl proje dosyası Aralık 2015 tarihinde hazırlanarak sözleşme makamına sunulmuştur.
Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ikinci bir değerlendirme sonucunda projemiz Türkiye Genelinde sunulan 2521 projeden başarılı olan 37 proje içerisine girerek hibe almaya hak kazanmıştır.
Projemizin hazırlanmasına temel oluşturan arka plan; Türkiye?deki kadın istihdam oranlarının ve kadının işgücüne katılımın düşüklüğüdür.
Bölgenin ekonomik durumu, sosya ekonomik yapısı, kültürel değerleri ve gelenekselleşmiş algıları kadını atıl olarak evde bırakmıştır. Gelişen ve değişen dünyamızda artık kadının işgücüne katılması kaçınılmazdır.
Projemizin genel amacı; TR83 Bölgesinde kadınların temel ve mesleki becerilerini artırmak sureti ile kadın istihdamını artıran ve kadının sosyal hayata uyumunu sağlayan çalışmalar ile bölgede toplumsal bütünleşmenin gerçekleştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlamaktır.
Projemiz ile Çorum ili Alaca ilçemizde kadın istihdamını artıracak eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesiyle kadın istihdamına yönelik faaliyetlerin artması hedeflenmektedir.
Projemizin uygulanacağı Alaca ilçesi UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilen Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerine sahiptir. Turizm potansiyeli olan ancak bunu ekonomiye çeviremeyen bir ilçedir. Proje uygulaması ile elde edilecek yeni yöresel şişe camda renkli kumlardan yapılan ürünler turizm hizmetine sunulacaktır.
Projede bölgenin kültürel turizm potansiyeli ile kadınların teknik ve temel berecilerinin artması ile kadın istihdamı hedefi birleştirilerek kadınlara iş geliştirebilecekleri ve istihdam olanağına ulaşabilecekleri bir hedef sektör oluşturulacaktır.
Ayrıca projemiz bölgede yer alan kadın çalışmaz algısını kıracak ve kadınların istihdamı ve kadınların kendi aralarında örgütlenmeleri ile iş hayatında bizde varız slagonu vererek diğer bölgelere ve diğer kadınlara örnek olacak ve böylece toplumsal gelişimi sağlayacaktır.
Projemiz 5 ana bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde 15 kadın kursiyer eğitmen adayı ; Şişe camda renkli kumlar kullanılarak çeşitli ebatlarda farklı modellerede ve değişik içeriklerde ( turizm figürleri, manzara,, hattuşa resimleri vb) hediyelik yerel bir ürün yapımını öğreneceklerdir. Eğitimini tamamlamayan eğitmen adayların iki kadın eğitmen ikinci ve üçüncü bölüm için eğitmen olarak belirlenerek istihdam edileceklerdir .
İkinci ve üçüncü ölümde 15 kişilik iki ayrı grupta toplamda 30 kursiyerimiz 240 saatlik eğitim alacaktır .Eğitimler sonrasında toplam 45 kadın kursiyerimiz eğitilmiş olacaktır.
Dördüncü bölümde ;eğitim sırasında yapılan ürünlerin sergilendiği bir cam sanatı sergisi düzenlenecek ve 1000 adet cam sanatı ürünlerini de içeren bir turizm kataloğu hazırlanacaktır.
Projemizin son bölümünde ise kursiyerlerimizden oluşan bir kooperatif kurulacaktır. Kooperatifimizin adı Alaca Yöresel Cam Süsleme Kadın Kooperatifi olacaktır. Proje sonrası şişe camda kum sanatı kooperatif aracılığı ile devam ettirilecek ve bu sayede projemizin sürdürebilirliği sağlanacaktır.
Projemizin sonunda eğitimini tamlayan ve bu işi öğrenen kadınlarımız kendi evlerinde veya kooperatif binasında öğrendiklerini hayata geçirecek ve kooperatif ise bu ürünleri pazarlayacaktır. Bu sayede işsiz kadınlarımız hem kendi aile bütçelerine katkı yapacak hem de ilçe ekonomisine katkı yapacaktır dedi.