Tekstil sektörü masaya yatırıldı
21 Ekim 2017 Cumartesi, DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Tekstil ve Hazır Giyimdeki geleceği düzenlenen konferans ile masaya yatırıldı. GÜNTİAD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen "Dezavantajlı Kişilerin Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdamı Projesi" düzenlenen konferans ile tamamlandı.


SEDAT IRMAK - DİYARBAKIR- "Dezavantajlı Kişilerin Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdamı Projesi" kapsamında gerçekleştirilen organizasyonun açılış konuşmasını Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu yaptı.
Oğurlu konuşmasında, yaklaşık bir yıldır yürüttükleri projeyi başarıyla tamamladıklarını ve 150 kadına eğitim vererek, bunlardan 107’sine istihdam sağladıklarını belirterek, şöyle dedi, “Ayrıca 50 kadına da girişimcilik eğitimleri verdik. Bunlardan 5'nin de iş kurması yönünde desteklerimiz oldu” dedi.

7 bin 200 istihdam sağlıyoruz
Oğurlu, 60 üyesi olan bir sivil toplum örgütü olduklarını da ifade ederek, “ 7 bin 200 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bölgemize nasıl yatırım getireceğiz diye sürekli konuşuyoruz. Bölgemize gelecek ve en yatkın sektör tekstil ve konfeksiyondur. Türkiye'nin tekstilde ileri olan 4 iline, geçtiğimiz günlerde ziyaret gerçekleştirdik. Bu 4 ilde çeşitli tesisleri görme ve tanıma fırsatımız oldu. Tekstilcilerimiz yurt dışına gitmesin. Diyarbakır'a gelsinler. 1 milyon 700 bin nüfustan 25 yaş ve altı 900 bin kişi var. Şu anda pamuğun kilosunu 5,5, 6 TL'ye satıyoruz. Entegrasyon olursa biz pamuğu 50 TL'ye satarız. Ciddi anlamda çalışmamız gerekiyor. Tekstil sektörünün Diyarbakır'da yerleşmesi işsizlik sorunumuzu ciddi manada azaltacaktır. Tekstil kent ile ilgili bürokrasi çok ağır işliyor. Ama şu anda tahsis aşamasına gelindi. Yapacağımız her şeyi el birliği ile yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Fırsata dönüştürülmeli
Proje ortağı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına organizasyona katılan ve bir konuşma yapan Daire Başkanı Sait Kılıç ise, Diyarbakır'ın pamuk üretiminde çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tekstil kent projesi son aşamaya geldi
Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise, Diyarbakır'ın 1 milyon 673 bin nüfusu ile Türkiye'nin en büyük 12’nci şehri olduğunu belirterek, " Genç bir nüfusa sahip bir şehiriz. Bu nüfusa karşılık işe katılım oranımız çok düşük. Bu rakamları daha iyi seviyelere çekmek için çok çalışmamız gerekiyor. Emek yoğun olması nedeni ile tekstil sektörü önemli bir sektör. 4 buçuk yıldır tekstil kent projesi gündemde. Son aşamasına gelindi. 2018 yılında alt yapı çalışmalarına başlayacağız ve işletmelerde temellerini atabilecekler. Ağırlık olarak kadın istihdamı olacak. Ancak burada şunu belirtmek isterim ki, 6'ncı bölge teşvikleri yatırımcılar için birçok avantajlar sunuyor. Biz Diyarbakır'da tekstilin markaları olsun istiyoruz. Fason üreten, fasona bağlı bir tekstil yapısından ziyade" dedi.

İki oturum yapıldı
Yapılan konuşların ardından, "Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Geleceği" konulu konferansın "Ülkemizde Tekstil Sektörü ve Yatımları" başlıklı ilk bölümüne geçildi.

İki bölümde oluşan konferansın ilk bölümünün moderatörlüğünü GÜNTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Özdil yaptı. İlk bölümde Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde ki tekstilin durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan ÇAĞSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dalkıran, tekstilin Türkiye'deki durumu hakkında bilgiler vererek, nitelikli eleman konusunun sektör için öneminden bahsetti. İlk oturumun son konuşmacısı ise İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Genel Müdürü Şükran Beyçura ise, dernek faaliyetleri ve pamuk uygulamaları hakkında sunum yaptı.

"Diyarbakır İli tekstil Sektörünün geleceği (İstihdam ve Mesleki Eğitim) başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü ise, GÜNTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Çakmakçı yaptı. İkinci oturumda ilk konuşmacısı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok oldu.

Ok, Tekstil Sektörü Çalışma Koşulları ve Toplumsal Cinsiyet Algısı konusunda yapılan saha çalışması ile ilgili hazırlanan raporunun sunumunu yaptı. Son olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Tekdemir, Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Tekstil Teknolojisi, Beceri-Eğitim ve İstihdam durumu, Tekstilde eğitim- sektör işbirliği konusunda sunum yaptı. Çalışma Genel Müdürlüğü Uzmanı Turan Türk de yaptığı sunumla DESİP Projesi ve İstihdamda Tekstil Sektörü hakkında bilgiler verdi.