Salma (Doğal) Tavuk Yetiştiriciliği Eğitiminin Verilmesi
20 Kasım 2017 Pazartesi,


Hayat boyu öğrenme modüllünde 576 saat olan Salma(Doğal)Tavuk yetiştiriciliği kursu 9 Ocak 2017 tarihinde başlandı ve 18 Nisan 2017 tarihinde de kurs bitdi.Eğitim haftada 40 saat olarak verildi.İlk önce belediye ilanı,broşür ve afişlerden öğrenerek gelen kursiyerler arasından bu eğitimi almaya hevesli olan kişiler kursiyer seçildi. Kurs için 18-55 yaş aralığında, 15 kadın kursiyer seçildi. Kursun yapılacağı halk eğitim bahçesine kursiyerlerin eğitimi uygulamalı olarak almaları amacıyla kümes kuruldu ve kendi yerel imkanlarla tavuk alındı.
Duyurular sonucunda, Kurs Öğretmeni olarak başvuru yapan, Salma(Doğal)Tavuk yetiştiriciliği usta öğreticisi Gürsel ŞENOL dan başka başvuru olmadığından, Kurs öğretmeni olarak seçildi. Gürsel ŞENOL ‘un 09.01.2017 tarihinde SGK giriş işlemi yapıldı.18.04.2017 tarihinde de işten çıkış işlemi yapıldı. Kurs süresince tavuklarla ilgili her şey ayrıntılı ve uygulamalı olarak gösterildi. Tavukların hastalıkları öğrenilmesi amacıyla otopsi yapıldı.
Eğitime başlarken kursiyerlerimize aşılamak istediğimiz konu Salma(doğal)tavuk yetiştiriciliği sektörde bilgisizlik ve ihmalcilik girişimcilerin kabusları olabileceği gibi bilinçlilik ve tedbir de huzur, başarı ve iyi kazanç sağlayacağını anlatmaktır.Yumurtacı tavuk yetiştiriciliği dersi, yumurtacı civcivlerin, yarkaların ve tavukların yetiştirilmesi, beslenmesi; gaga ve kanat bakımları yapmak ile ilgili konuların verildiği derstir. Tavuk yetiştiriciliği dersinde kursiyere, kümeslerde tekniğine uygun olarak yumurtacı civcivleri büyütme, yumurtacı yarka ve tavuk besleme, yumurtacı tavukları yetiştirme ve kanatlılara bakım yapma ile ilgili yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Eğitimin sonunda kursiyerlerimiz salma(doğal)tavuk yetiştiriciliği hakkında en çok merak edilen:
• Neler Gerekli?
• Hangi Cins Tavuk Seçmeliyim?
• Tavuklarımızın Kümesi Nasıl Olmalı?
• Kümesin Tabanı Beton mu Olsun Toprak mı?
• Tavuklar Ne Yer?Salma Tavukçulukta Uygun Yem Kullanımı Nasıl Olmalı?
• Tavukların Yanına Horoz Koymam Gerekir mi?
• Salma Tavukçulukta Arazi Nasıl Olmalı ?
• Salma Tavukçulukta Hangi Aşılar Yapılmalı ? gibi sorularına cevap verebilmektedirler.
Kursiyerlerimizin bu eğitimi almasıyla beraber; tarımsal ve kırsal kalkınma desteklerini, kırsal yatırım desteklerini ve genç çifti desteklerini almaları için gerekli olan belgeyi alarak şanslarını artırmışlardır.