Tüm Duyurular

TRH4.1.ISEDP/P-03/1425 Hep Birlikte Daha Güzel Yarınlara
Proje Genel Bilgileri
Haberler
Projenin başlamasının yerel medyada yer alması
22 Şubat 2017 Çarşamba, Bolu Havadis Gazetesi
http://www.boluhavadis.net/-haberleri-roman-vatandaslarla-daha-guzel-yarinlara-767.html
ROMAN VATANDAŞLARLA DAHA GÜZEL YARINLARA


http://www.boluhavadis.net/-haberleri-roman-vatandaslarla-daha-guzel-yarinlara-767.html
ROMAN VATANDAŞLARLA DAHA GÜZEL YARINLARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi” Hibe programı kapsamında Sosyolojik Araştırmalar Merkezi Derneği tarafından yürütülen, Bolu Belediyesi ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın eş başvuru sahipliğini yaptığı, genel olarak; kentsel dönüşüm ve sosyal içerme bağlamında Bolu’da yaşayan Romanların sosyal, kültürel ve ekonomik konumlarının güçlendirilmesi suretiyle sosyal entegrasyonlarının ve istihdam edilebilirlik kapasitelerinin arttırılmasını amaçlayan “Hep Birlikte Güzel Yarınlara” isimli proje uygulanmaya başlandı.

Proje Koordinatörlüğünü yürüten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm başkanı ve Sosyolojik Araştırmalar Merkezi başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin proje ile kentsel dönüşüm ve sosyal içerme bağlamında, Bolu’da yaşayan 130 Roman ailenin toplam 600 bireyinin maruz kaldıkları sosyal dışlanma ve önyargılarla mücadele etmek suretiyle sosyal entegrasyonlarını güçlendirilmesinin, istihdam dışında kalan Romanlara düzenlenecek meslek kurslarıyla mesleki beceriler kazandırmak suretiyle iş gücü piyasasına erişimlerini kolaylaştırmak; kamu hizmetlerine erişimlerini artırmak ve Romanlar için bir sosyal entegrasyon modeli geliştirmek suretiyle Romanların istihdam edilebilirlik kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Keskin; Bolu’da yaşayan Romanların kültürleri ve yaşam tarzları hususlarında kamu görevlileri, kanaat önderleri ve STK’larda farkındalık oluşması; özellikle kentsel dönüşüm sürecinde Romanlarla mekansal paydaşları/komşuları arasında karşılıklı birlikte yaşama kültürünün gelişmesi; istihdama yönelik mesleki becerilerin kazandırılması; iş piyasasını oluşturan aktörlerde Romanların işgücü hakkında farkındalık oluşturulması; Romanların sosyal, siyasal ve ekonomin katılım düzeylerinin yükseltilmesi; kendilerine yönelik verilen eğitim, sağlık, adalet, güvenlik vb. kamusal hizmetlere erişimlerinin artırılması; okur-yazarlık düzeylerinin yükseltilmesi; çocukların eğitime erişim istekliliğinin ve okul başarısının artırılması; dolaylı olarak da toplumsal barış, diyalog, hoşgörü, komşuluk, kentlilik bilinci gibi değer ve becerilerin geliştirilmesi suretiyle Romanların için sosyal entegrasyon modeli üretme, üretilen bu modelin başarılı olması durumunda sürdürülebilirlik bağlamında diğer illere de yaygınlaştırılmasının projenin beklenen hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

MESLEK KURSLARI BAŞLADI
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin, projenin önemli bir ayağını oluşturan katılımcı Romanlara MEB onaylı sertifikanın verileceği meslek kurslarının 18 Şubat itibariyle Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunda başladığını, bu bağlamda “okuma-yazma kursuna” 12, “temel dış mekan bitkileri yetiştiriciliği kursuna” 15 ve “katı, sıvı, ve doğalgaz yakıtlı kalorifer ateşçisi kursuna” da 15 Romanın kayıtlandığını belirtti. Kurslara yoğun talep yaşandığını belirten keskin, bu durumun sevindirici olduğunu, bunun projenin temel hedeflerinden birisi olan ildeki Romanların istihdam edilebilirlik kapasitelerinin arttırılması çıktısına ulaşmada katkı sunacağını ifade etti.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin projedeki diğer faaliyetleri; Romanlara yönelik 1 konferans, 13 seminer, 1 fotoğraf sergisi, 1 sinevizyon gösterisi ve Romanların oynayacağı 1 drama, kentsel dönüşüm sürecinden geçen Romanlar ile Roman olmayanların birlikte yaşadığı mekanlarda psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyologlardan oluşan bir ekiple 20 evde psiko-sosyal destek verilmesi, sportif rekreasyon etkinlikleri kapsamında 48 kişi ile 6 futbol, 36 kişi ile 6 basketbol ve 42 kişi ile 6 voleybol karşılaşmasının gerçekleştirilmesi ile Çanakkale, Şanlıurfa ve Trabzon illerine 45’er kişilik toplam 3 hareketlilik düzenlenmesi olarak belirtti.


Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim
Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Yayının içeriği Hep Birlikte Daha Güzel Yarınlara Projesi tarafından oluşturulmuş olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
© 2024 SOSYOLOJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ DERNEĞİ
mustafa611968@hotmail.com Tel:5303241508 Faks: