Tüm Duyurular

Linkler
Tütün Yorgunu Çocuklar Sitesi
TRH2.1.IAREFG-II/P03/604 Tütün Yorgunu Çocuklar
Proje Genel Bilgileri
Bölgemizde başta kız çocukları olmak üzere dezavantajlı konumda bulunan çocukların okullulaşma oranını arttırılmasına katkı sağlamak, özel anlamda ise; bölgede eğitim yönünden zayıf konumda bulunan başta kız çocukları olmak üzere tütün çiftçisi çocuklarının okullulaşma oranını artırarak, referans oluşturacak bir pilot çalışma yapmak, tütün çiftçilerinin ve çocuklarının, eğitimin ve okullaşmanın önemi konusunda farkındalıklarını geliştirmek, proje sahasında faaliyet gösteren tüm paydaşların katılımını sağlayarak ortak sinerji oluşturmak, tütün çiftçi ailelerinin sektöre yönelik bilgi ve becerilerini geliştirerek yaşam standardını arttırmak, çocuklarının erken yaşta çalışmasının önüne geçilmasine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Projenin, tütün ziraatı yapılan bölgelerde çalışılacak olması, konuyu spesifik bir noktaya taşımakta ve sektörü iyi tanıyan, konusunda uzman bir ekiple çalışılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu güne kadar bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı dahil hiçbir kurum/kuruluşun genel okullulaştırma kampanyaları dışında proje hedef kitlesine yönelik, proje ve kampanya yürütemeyişinin de altında yatan esas nedeni budur. Projemizle bu uzman kadroyu oluşturacak ve alanında ilk kez bu farkındalığı yaratarak bundan sonra yapılacak tüm proje ve faaliyetlere referans olacağız. Bu amaç etrafında sorunun çözümüne yönelik tüm taraf ve paydaşları (özel sektör, kamu, yerel idareler, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve medya) bir araya getirecek, ortak hedef doğrultusunda ödevleyecek, her birinden azami ölçüde faydalanılacaktır.
Haberler
Samsun`un Bafra ilçesinde “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesi kapanış toplantısı Öğretmenevi`nde yapıldı.
27 Ekim 2016 Perşembe, http://www.bafrahaber.com/tutun-yorgunu-cocuklar-p
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu`nun hazırladığı Bafra, Alaçam, Erbaa ve Gümüşhacıköy ilçeleri kırsalında yaşayan çocukların öğrenme imkanlarına erişimi teşvik niteliğinde Avrupa Birliği destekli “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesinin kapanış toplantısı, Bafra Öğretmenevi`nde yapıldı. Ocak 2016 tarihinde başlayan ve 10 ay süren 172 bin euroluk projenin kapanış törenine Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Proje Eğitim Koordinatörleri Prof. Dr. Yavuz Bayram, Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Seli Aytaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Tütün üreticileri, öğrenciler ve proje ekibi katıldı.

Kaynak: http://www.bafrahaber.com/tutun-yorgunu-cocuklar-projesinin-kapanis-toreni-yapildi--145065.html#ixzz4uciQ29gD


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu`nun hazırladığı Bafra, Alaçam, Erbaa ve Gümüşhacıköy ilçeleri kırsalında yaşayan çocukların öğrenme imkanlarına erişimi teşvik niteliğinde Avrupa Birliği destekli “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesinin kapanış toplantısı, Bafra Öğretmenevi`nde yapıldı. Ocak 2016 tarihinde başlayan ve 10 ay süren 172 bin euroluk projenin kapanış törenine Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Proje Eğitim Koordinatörleri Prof. Dr. Yavuz Bayram, Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Seli Aytaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Tütün üreticileri, öğrenciler ve proje ekibi katıldı.

Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, “Tütün Yorgunu Çocuklar Projemiz 19 Mayıs Üniversitemizin sunmuş olduğu, Büyük Şehir Belediyemizin ortağı olduğu, yine Karadeniz Ufuklar Derneğinin ortaklığını yaptığı, nihai faydalanıcısının da Milli Eğitim bakanlığının olduğu bir kırsal kalkınma ile ilgili kırsaldaki eğitimi geliştirmeyle ilgili bir projemiz. Bu Projemizin temel hedefinde, Tütün tarımı yapan ailelerin bu meşakkatli tarım ziraatı içerisinde çocukların özellikle kız çocuklarının eğitim olanaklarını geliştirmek ve bu okullaşma, çocuğun eğitim kalitesi, gelişim kalitesi ve cinsiyet eşitliği gibi konularda biraz mesafe aldıra bilmek ve bu konuyla ilgili öğretmenleri farkındalığını geliştirmek temel hedeflerimizdendi. Bafra, Alaçam, Amasya ve Erbağ 4 ilçede toplam 60 köyde gerçekleştirdik bu projeyi. Dolayısıyla çok geniş alanı kapsıyor proje. Biz Projelerimizin açılış ve kapanış toplantılarını Bafra`da yaptık. Diğer 4 ilçemiz biraz kırıldı ama bir yerde yapmak zorundaydık. O Da tütünün en fazla yetiştiricisinin olduğu ve tütünle ilgili yoğunluğun olduğu yeri seçmek zorunda olduğu için Bafra`yı tercih ettik.” dedi.

Projenin hedefleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Selim Aytaç, ”Yoğun emek iş gücünü makineyle azaltmayı hedeflemek. Çocukları tütün tarafında kullanmak yerine onları yapması gereken farklı işlere yönlendirmeyi hedeflemiştir. Nedir çocukların yapması gereken işler? Eğitim zamanı varsa eğitim. Eğitimin yanında yeteri kadar oyun ve yeteri kadar uyku. Uzmanlar çocuk gelişiminde bu unsurların çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Oyun ve uyku haktır, aynı zamanda gelişimin normal olması için yapılması gerekenlerdendir. Tütün kırım zamanlarında çocukların bu yoğun emek iş güçü içerisinde ezilmesi, bir bakıma projenin isminin yorgun çocuklar olmaları onların geleceğini etkilemektedir” diye konuştu.

Proje kapsamında yapılan anketler hakkında bilgi veren proje eğitim koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Bayram, anket çalışmaları için 170 aile ile toplamda 360 görüşme yapıldığını, bu test çalışmalarının yanı sıra öğretmenlerle de test çalışmaları yapıldığını ifade etti. Bayram, "Çocuklarımızın bütünü ile çalıştırılmaması doğru değil. Emeğin karşılığını görmeliler ki ileride başarılı olsunlar. Biz bir fidan diktik ama sulanması gerekiyor. Tütün 13 ay süren zahmetli bir ürün. Yüzde 50`lilik bir bölüm alternatif ürün aradığını fakat coğrafi şartlardan dolayı bulamadıklarını söylediler. Tütün üreticilerinin yüzde 16`lık bir aile evet tütün yapacağız diyor. Tütünü bırakmak isteyen aileler ise yüzde 50 civarında. Aileler çocuklarını okusun, kültürlü olsun diye okutmuyor. Doğrudan hayatını kazansın ve mesleğe atılmasını bekliyor. Şehirlerde olsaydım daha iyi eğitim alırdı diyerek ailelerden ciddi bir şekilde şehre yönelme gördük” şeklinde konuştu.

"Türkiye`de en çok tütünün üretildiği ilçedeyiz" diyen Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, “Buradan aldığım intibaya göre Bafra`da tütün üreticilerini korumak gerekiyor. Çünkü Türkiye`de en çok tütün üretilen ilçesiyiz.Tütünde makineleşmenin daha fazla olması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Bu anlamda tütün üretici birliklerinin kurulması çalışması gerekiyor. Çalışmada asıl önemli olan tütün ve eğitim, özellikle de çocuklarımız.Yıllar önce Durağan kaymakamıydım oradan çocuklar Bafra`ya kiraya veriliyordu.Bu sorunla çok mücadele ettim.O çocuk pazarlarını ortadan kaldırmaya çalıştım. O aileler elbette çocuğumun tütün tarlasında çalışmasını istemezdim ama başka türlü nasıl geçim sağlayacağım diyorlardı. Bu sorun bu çalışmada da ortaya koyuluyor.Yüzde 44`ü çocuğun tarlada çalışmasına karşıyım demiyor demiyor ama susuyor. O susmak var ya onaylamak. Değerli Bafralı tütün üreticileri çocuğunuzu tütün tarlasında çalıştırmayın. Çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük budur. Çocuklarımız kitap okusunlar, çocuklarımız okullarında en iyi eğitimi görsünler. Sevgili öğretmenlerimiz bu soruna sahip çıkın” dedi.

Kaynak: http://www.bafrahaber.com/tutun-yorgunu-cocuklar-projesinin-kapanis-toreni-yapildi--145065.html#ixzz4uciSuJrk

27 Ekim 2016 Perşembe”Tütün Yorgunu Çocuklar” projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
3 Şubat 2016 ÇarşambaTütün yorgunu çocuklara şiirli destek
2 Şubat 2016 SalıTütün işçisi ailelerinin çocuklarının okullaşma oranı artacak
28 Ocak 2016 PerşembeTÜTÜN YORGUNU ÇOCUKLAR PROJESİ BAŞLADI
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerBelgelerİletişim
Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Yayının içeriği Tütün Yorgunu Çocuklar Projesi tarafından oluşturulmuş olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
© 2017 ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ BAFRA MESLEK YÜKSEKOKULU
akayan@omu.edu.tr Tel:3625426762 Faks:3625426761