Tüm Duyurular

Linkler
TUŞBA BELEDİYESİ, KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-PROJE OFİSİ
TRH4.1.ISEDP/P-03/0017 Tuşba' da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğit...
Proje Genel Bilgileri
Haberler
TUŞMEK Projesi
21 Kasım 2017 Salı,
“IPA II İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı” ve “Proje Döngüsü” İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı
Dzavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı
"Tuşba' da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi"


“IPA II İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı” ve “Proje Döngüsü” İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı
Dzavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı
"Tuşba' da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi"
Proje Temsilcisi Sn. Ümit ŞALEM

1- "Tuşba'da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi" nasıl ortaya çıktı? Projenin oluşmasına ilham veren şey ne oldu?



6 Aralık 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Van ili Büyükşehir olmuş 2014 yılında yapılan seçimler ile Tuşba Belediyemiz kurulmuştur. Tuşba ilçesinin ilk Belediye Başkanı olan ve halen görevini devam ettiren Doç. Dr. Fevzi ÖZGÖKÇE öğretim görevlisi olduğu için eğitime çok önem vermiş seçim vaatlerinde işsizlik, eğitim ve istihdam konularında çalışma yapacağının sözü vermiştir. Belediye başkanı olarak ilk sunulan Proje TUŞMEK Projesidir.



İşsiz kadınlar; Belediyemiz kadın yardım masalarının yaptığı çalışmaları esas alınarak kadınların güçlenmesi, eğitim, sağlık, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele, kadına yönelik şiddetle mücadele ve çalışma hakkından yararlanması için bu proje hazırlanmıştır. Kadın para kazanırsa ekonomik özgürlüğüne kavuşacak ve böylece yukarıda sayılan olumsuzlukların birçoğu bertaraf edilecektir. Van ilindeki işsizlik diğer illere göre daha fazladır. Bunun sebebi araştırıldığında 2011 yılında yaşanan iki büyük deprem, terör olaylarından dolayı yatırımın yapılamaması ve alınan yoğun göçtür.



Van’da kalifiye eleman bulunamaması; Van’daki kadın işsizlerin en temel özelliği istihdam için gerekli olan beceri ve bilgiye sahip olmamaları, işverenlerin kalifiye ara eleman istemeleridir. Van İŞKUR İl Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile yaptığımız görüşmeler ve Belediyenin yaptığı kadın yardım masalarının çalışmaları esas alınarak en çok ihtiyaç duyulan konularda, istihdam açığı olan meslek dallarında (Pasta yapımı ve sunumu, Aşçı çırağı ve Pizzacılık) kurs açmamız tercih sebebimiz olmuştur. Van ilinde yeni kurulan tekstil kent kalifiye elemana ihtiyaç duymaktadır. Kadın iş giysileri dikimi kursu ve Kadın dış giysileri dikimi kursuna katılan kursiyerlerimiz tekstil kentte çok daha rahat istihdam edilebilecektir.



Van ilindeki kadın girişimci sayısının az olması ; Van ilindeki kadın girişimci sayısı girişimci işverenlerin içinde %4lük bir paya sahiptir. Kadın girişimciliğini arttırmak için 210 kadınımıza girişimcilik eğitimi verdik.


2- Projenin ile neleri amaçladınız?
Projemiz ile Dezavantajlı Kadınlara rehberlik ve farkındalık eğitimleri vererek sosyal entegrasyonlarını sağlamayı,

b- Mesleki kurslar ile istihdam edilebilirliklerini sağlamayı,

c- Yapmış olduğumuz teknik geziler ve vermiş olduğumuz girişimcilik eğitimi ile kadınların girişimci olma isteklerini arttırmayı amaçladık.


3- Proje bütçesi nedir?

208.240,73 €


4- Projenin hedef gruplarını kimler oluşturuyor?

Tuşba ilçesi sınırlarında ikamet eden 18-40 yaş arası 310 dezavantajlı kadın ( Mesleki kurslar için 100, Girişimcilik eğitimi için 210 ) hedef grubumuzu oluşturuyor. İşverenler ile yaptığımız görüşmeler sonucunda işverenler genç kadınları daha rahat istihdam edebileceklerini belirttikleri için hedef grubumuza yaş sınırı bıraktık. Yerel yönetim olduğu için önceliğimiz kendi sınırlarımızda ikamet eden dezavantajlı kadınlar hedef grubumuz oluşturmuştur.


5- Projeye kimler başvurdu?

Projemize çevre illerde, ilçemizde ve ilimizde fakat diğer ilçelerde ikamet eden 700 kişiye yakın müracaat aldık. Tuşba ilçesinde ikamet etmeyen, Okuma yazma bilmeyen sabıka kaydı bulunan ve 18–40 yaş arası olmayan başvurular değerlendirmeye alınmadan elenmiştir. Kursiyer değerlendirmersinde; engellilik, hükümlü eşi, şehit ailesi, yoksulluk ve eğitim durumu gibi dezavantajlılar tercih sebebi olmuştur. Kursiyerler için gerekli bilgi Belediyenin yaptığı kadın yardım masalarının çalışmalarından, İŞKUR’dan ve Tuşba İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfindan’dan alınmıştır.


6- Başvuranlar arasında enteresan hikâyeleri olanlar var mı? Varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

Yeni eşinden ayrılan bir kursiyerimiz psikolojik sıkıntılardan dolayı depresyon ilaçlarına bağımlı olarak yaşıyordu. Odasından dışarı çıkmıyor aile fertleriyle bile muhabbet etmiyordu. Bu kursiyerimizi kursa kaydettikten sonra gelip yeni ortam ve yeni arkadaşlıklar edindikten sonra kullanmış olduğu depresyon ilaçlarını bıraktı hayata bakış açısı değişti. Şimdi kendi işini kurmayı planlıyor.
7- Proje kapsamında neler yaptınız?
Proje ekibi kuruldu.
Proje Ofisi kuruldu.
Kursiyerlere erişim sağlandı (SYDV-İŞKUR, sosyal medya, yerel medya, anonslarla vb. kullanılarak)
Projenin tanıtımına ilişkin materyal hazırlandı ve dağıtımı yapıldı (Afiş, broşür, el ilanı, AB baskılı tşörtler, AB baskılı şapkalar, AB baskılı gömlekler,AB baskılı iş önlüğü, Proje tanıtım levhası, gazete radyo ve tv ilanları, reklam panosu, bilbord, branda afişler basıldı. Web site hazırlandı (http://www.tusmek.org.tr) Proje faaliyetleriyle ilgili yerel ve ulusal basında çok sayıda haber çıktı. Projenin açılış toplantısına 250 kişi ve kapanış toplantısına 463 kişi olmak üzere 1017 kişi katılım sağladı.)
Kursiyerleri belirlemek için bir komisyon oluşturuldu. Yukarıda belirtilen kriterlere göre kursiyer seçimi yapıldı.
230 kişilik açılış yemeği ile projemiz kamuoyuna tanıtıldı.
Belediyeye ait atık halde bulunan bir büronun tadilat ve teftişatı yapılarak eğitim mutfağına dönüştürüldü. Pasta yapımı ve sunumu, Aşçı Çırağı, Pizzacılık kursları bu eğitim mutfağında verildi.
Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi ile protokol yapılarak Kadın iş giysileri dikimi kursu ve Kadın dış giysileri dikimi kursu Ali Paşa Mesleki Eğitim Lisesinde verildi.
Mesleki eğitim kursları düzenlendi. Her kursa 25 kursiyer katıldı. Bu kurslar; -

Pasta Yapımı ve Sunumu Kursu (640 Saat )

Aşçı Çırağı Kursu (272 Saat )

Pizzacılık Kursu (288 Saat )

Kadın İş Önlüğü Dikimi Kursu ( 378 Saat )

Kadın Dış Giysileri Dikimi Kursu (400 Saat )
210 Kursiyere Girişimcilik eğitimi verildi
Tanınmış Gazeteci eğitimci yazarlar ve doktorlar belediyemize davet edildi. 10 ayrı rehberlik ve farkındalık eğitim seminerleri verilerek farkındalık oluşturuldu.
Kültür sanat etkinlikleri: Pasta Yapımı ve Sunumu, Aşçı çırağı ve Pizzacılık kursiyerlerimiz ile Ankara Beypazarı, Ankara Etimesgut ve Bolu Mengen ilçelerine, Kadın iş önlüğü dikimi ve Kadın Dış giysileri Dikimi kursu öğrencileri ile Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerine teknik gezi düzenlendi. Teknik gezi sonucunda kursiyerlerimize girişimcilik ruhu kazandırıldı.
Mesleki Eğitim kursuna katılan kursiyerlere MEB onaylı, Girişimcilik Eğitimine katılan kursiyerlerimize ise KOSGEB onaylı sertifikalar verildi.
Kurs bitiminde İşçi ve İşveren buluşması adı altında kapanış yemeği düzenlendi. İşçi ve İşveren buluşması yemeğini Aşçı çırağı ve Pizzacılık kursiyerlerimiz, pastasını ve tatlısını ise Pasta Yapımı ve Sunumu kursiyerlerimiz hazırlayarak kendilerini işverenlere tanıtma fırsatı yakaladı. Tekstil kursuna katılan kursiyerlerimiz ise yapmış oldukları ürünleri İşçi işveren buluşmasında sergileyerek kendilerini tanıttı. Kursiyerlerimiz kendilerini işverenlere tanıttıkları için İşçi İşveren arasındaki en büyük sorun ortadan kalktı ve daha rahat istihdam edilme olanağı sağlandı.





8-Projenizi uygulama esnasında ne tür zorluklar ile karşılaştınız?

Kadın çalışamaz kadının yeri evidir düşüncesi vardı. Bu düşünceyi kurs bitimine kadar tamamen ortadan kaldırdık.
8- Projenizi tamamlamak üzeresiniz. Hedeflediklerinize ulaşabildiniz mi?

Hedeflerimizin hepsine ulaştık.




9- Proje size neler kazandırdı?

Proje kapsamında güzel bir dosyalama sistemini öğrendik. Bu proje belediyemizin eğitim alanındaki altyapısını güçlendirerek, kurumumuza sürdürülebilir bir eğitim merkezi (Eğitim mutfağı ) kazandırdı. Bu oluşumla eğitim merkezi proje uygulama dönemindeki faaliyetler devam edecek, sürekli eğitim programları düzenlenerek kadınların istihdam edilebilirliklerine katkı sağlanacaktır. Kursiyerler almış oldukları rehberlik ve farkındalık eğitimleri ile sosyalleşti, almış oldukları mesleki kurslar ile istihdam edildi, Yapılan teknik gezi ve verilen girişimcilik eğitimi ile girişimci olma istekleri arttı, vermiş olduğumuz iş koçluğu eğitimi ile kendilerine ait iş yeri açmak için gerekli girişimlere başlandı.


5 Ekim 2017 PerşembeTUŞMEK PROJESİ KAPANIŞ PROGRAMI (İŞÇİ İŞVEREN BULUŞMASI YEMEĞİ İLE ) GERÇEKLEŞTİ
28 Eylül 2017 PerşembeTUŞMEK Kursiyerleri Ankara ve Bolu İllerinde Teknik Gezide
27 Eylül 2017 ÇarşambaTUŞBA BELEDİYESİ HAYATLAR DEĞİŞİYOR TÜRKİYE GELİŞİYOR PROJE FUARINDA
27 Ağustos 2017 PazarDESIP PROJELERİ İÇİNDE EN İYİ SEÇİLEN PROJELER
20 Ağustos 2017 PazarTUŞBA BELEDİYESİ ‘’TUŞMEK’’ PROJESİ İLE ULUSLARARASI FESTİVALDE
17 Ağustos 2017 PerşembeTUŞBA BELEDİYESİ ‘’TUŞMEK’’ PROJESİ İLE ULUSLARARASI FESTİVALDE
15 Ağustos 2017 SalıTuşba Belediyesi, ‘TUŞMEK’ projesiyle uluslararası festivalde
30 Temmuz 2017 PazarDesip projesi kapsamında Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen başarılı 20 proje
26 Temmuz 2017 ÇarşambaTUŞBA BELEDİYESİ HAYATLAR DEĞİŞİYOR TÜRKİYE GELİŞİYOR PROJE FUARINDA
2 Mayıs 2017 SalıVan'da TUŞMEK Projesinin Açılışı Gerçekleşti
2 Mayıs 2017 SalıTUŞMEK İle Dezavantajlılık Bitecek
2 Mayıs 2017 SalıVan'da TUŞMEK Projesi'nin açılışı yapıldı
2 Mayıs 2017 SalıVan’da TUŞMEK projesinin açılışı gerçekleşti
27 Şubat 2017 PazartesiHAYALLER TUŞMEK İLE GERÇEKLEŞİYOR PROJESİNİN STARTI VERİLDİ.
22 Şubat 2017 ÇarşambaHAYALLER TUŞMEK İLE GERÇEKLEŞİYOR PROJESİNİN TEORİK DERSLERİ BAŞLADI.
21 Şubat 2017 SalıTUŞMEK projesinin tanıtımları devam ediyor
16 Şubat 2017 PerşembeHayaller Tuşmek İle Gerçekleşecek
16 Şubat 2017 PerşembeTUŞBA’DA HAYALLER “TUŞMEK” İLE GERÇEKLEŞİYOR
15 Aralık 2016 PerşembeTUŞBA’DA HAYALLER “TUŞMEK” İLE GERÇEKLEŞİYOR
13 Aralık 2016 SalıVan'da Tuşmek Projesi Bilgilendirme Toplantısı
17 Kasım 2016 PerşembeVan'da Tuşmek Projesi Bilgilendirme Toplantısı
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim
Bu internet sayfası Avrupa Birliği'nin katkılarıyla hazırlanmıştır. Yayının içeriği Tuşba' da Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi tarafından oluşturulmuş olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
© 2017 TUŞBA BELEDİYESİ
salem_79_65@hotmail.com Tel:4322140090 Faks:4322140094